MT REFLEKTOR: Adnan Puškarević

MT REFLEKTOR (57): Predstavljamo Adnana Puškarevića.

542
Foto: Milan Sabic & Co

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 – Adnan Puškarević, Tuzla.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – Atletiku sam trenirao od 6. – 7. razreda osnovne škole, do 2. godine fakulteta. Poslije toga periodično pomalo trčao. Malo aktivnije sam počeo trčati tokom 2021. godine, najviše zbog nagle neaktivnosti uzrokovane pandemijom i debljanja koje je pratilo istu. Prvu cestovnu trku sam istrčao krajem 2022. godine.

  1. Koliko često trčite?

 – Kad sam u elementu, to je obično 6 puta sedmično uz 2 treninga snage, ali s obzirom da sam sinonim za nekonzistentnost, ovo često varira.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Ako pričamo o cestovnom trčanju, onda neka bude 5k, ona mi najviše odgovara (najkraće se patim tu). Na atletskim takmičenjima je to bilo 400m.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – Prošla godina je bila moja prva kompletna godina, tako da sam pokušao otići na što više trka. Neka gruba računica je 15-20 trka. Za ovu godinu je bio sličan plan, uz ubacivanje novih trka, ali nažalost veliki broj trka sam propustio. Uspio sam otići na nekih 5-6 do sad (od toga 4 trčao prvi put).

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Trenutno koristim 7 – 8 pari (ni jedne nisu karbonke), 3 za “daily”, 3 za intervala i trke i 1 za kišno vrijeme. Izdvojio bih Hoka Mach 5.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – 5k: 19:08 – Travnik 2023; 10k: 43:12 – Sarajevski cener 2023; 21.1k: 1:36:25 – Sarajevski (NGO) polumaraton 2023.

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – Uz sve zdravstvene pogodnosti koje trčanje donosi (bol u koljenima, pucketanje zglobova i slično) sviđa mi se što sam kroz trčanje ostvario neka cjeloživotna poznanstva, što sam otišao u gradove koje bez trčanja vjerovatno nikad ne bih. Generalno, ako gledamo neke druge sportove kod nas, u trčanju su bolji ljudi i zdravija atmosfera.

Za drugu kategoriju moram izdvojiti sljedeće:

  • Meni, kao bivšem sportisti, je suludo da dobar dio trkačke zajednice podržava lik i djelo osobe koja je uhvaćena u varanju,
  • Sakrivanje lista i dopuštanje da trkači koji se prijave nakon zatvaranja prijava uđu u konkurenciju za plasman,
  • Preskupe kotizacije.
  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Najdraži dio mi je kupanje poslije treninga, a najteži dio odlazak na trening. Što kraći intervali (R ili I sesije), to bolje, s druge strane, LT tempo treninzi su nešto što ne volim raditi.

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Trčim sam.

Foto: Boris Trogrančić
  1. Omiljena trkačka trening ruta?

 – Rekao bih neka od opcija prema zapadnom izlazu iz grada, zbog manjeg broja semafora, mada bih mogao dodati i stadion Tušanj jer je tada obično neki brži trening.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Moj najdraži rezultat je sub 50s na 400 metara, što je u to vrijeme bilo dovoljno za 3. mjesto na Državnom Seniorskom prvenstvu. Više se ne sjećam tačnog vremena (moguće da je 49.9), a bilten sa rezultatima nisam uspio otvoriti tokom pisanja.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Travnik noćna utrka 2023. – što zbog atmosfere, što zbog rezultata, što zbog ćevapa.

 – LJOF 2024. – odlična organizacija, vrhunske okrepe, lijepi prizori tokom trke, koncert(i). Po meni trka koju bi svako trebao otići i uživati u istoj, zaboravljajući na rezultat. P. S. jedini minus trke su bili ćevapi.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Ni jedna trka koju sam trčao me nije razočarala tokom same trke. Ono što me razočaralo/naljutilo je vezano za prošlogodišnji BL polumaraton u organizaciji RMC Banja Luka, gdje organizator mijenja datum održavanja 3 – 4 dana pred trku, radi navodne kiše. I još prebacuju trku na vikend u kojem već ima jedna jako lijepa trka (Sara 5k). Moje viđenje je da je organizator htio da prolongira trku zbog blizine drugog (polu)maratona, kako bi kupili na vremenu i skupili još prijava. A vidimo da su ove godine zadržali taj novi datum.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Kondicija, zdravlje i više hrane.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Već sam rekao da sam sinonim za nekonzistentnost, pa tako i motiviranje ide toplo / hladno. Nekad je to sastavni dio dana, nekad trebam uzeti prvi dio prezimena da se natjeram, a nekad ni to ne pomaže.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Slabo, ne gledam TV skoro nikako, pa tako ni atletiku, ali propratim s vremena na vrijeme dešavanja, posebno ovo 1.500m rivalstvo.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Preporuka svima je da budu aktivni, a trčanje je poslije hodanja najlakši vid aktivnosti. Ne zahtjeva ni previše vremena ni novca (dok ne zagrizeš, onda te nema nigdje), a benefiti su ogromni.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Spremiti se i istrčati 1. maraton, te doći na neki održivi nivo trčanja, makar to bila (samo) 3 – 4 trčanja sedmično.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Mozak više ne radi, pa ću reći da je to to.

Vaši komentari

Banner