10. Sarajevski polumaraton: Mađari dominirali, Samardžić prvak, Kuna prvakinja BiH

Jubilarno deseto izdanje Sarajevskog polumaratona je imalo svoj rekordni broj finišera (1029) što je još jedna potvrda stalne tendencije rasta trkačke zajednice u Bosni i Hercegovini i okruženju.

1368

Trči i piše: Ersan Bijedić

Zasad samo dva polumaratona u našoj zemlji su imala preko 1000 finišera, oba ove godine, jer je Banja Luka 8. svibnja na svom drugom polumaratonu imala 1007 finišera.

Rekordni broj sudionika

Uz prateće dječju utrku, Fun Run na 4km, “Run with me” i štafetni polumaraton, Sarajevo je okupilo ukupno oko 2500 trkača iz 30-tak zemalja svijeta.

Dominirali su Mađari koji su zauzeli prva dva mjesta u muškoj konkurenciji, ali i drugo i četvrto u ženskoj. U rezultatskom smislu za nas je zanimljivije da je ovo bilo i službeno prvenstvo BiH u polumaratonu, a u muškoj konkurenciji je očekivano slavio Srđan Samardžić iz AK Banja Luka.

1

Samardžić: Sad idem po postolje na Balkanskom prvenstvu

– Zadovoljio sam time uvjet za natjecanje na Balkanskom prvenstvu za polumaraton u Podgorici (30. 10. ove godine, op. a.), a nadam se da ću biti prijavljen i na Balkansko prvenstvo za maraton u Sofiji (9. 10.). Utrka u Sarajevu je imala propust jer smo trčali oko stadiona umjesto unutar njega, tako da smo otrčali duže oko 250 metara. Kiša i vrijeme su nam olakšali i zadovoljan sam rezultatom, rekao je Samardžić koji se nada medalji u Sofiji na svom prvom službenom maratonu:

– Cilj mi je biti među prva tri na Balkanu. Vidjet ćemo kakva će biti utrka, taktička ili brza, ali siguran sam da mogu ići 2:25 – 2:26 na maratonu. Prošle godine je bilo dovoljno 2:29 za treće mjesto, tako da se nadam medalji.

Kuna: Očekivala sam više

U ženskoj konkurenciji je titulu prvakinje BiH ponijela Danijela Kuna iz AK Puls (Tomislavgrad).

kuna
Foto: Sulejman Mulaomerović
 – Drago mi je pa sam osvojila titulu, ali nisam zadovoljna rezultatom jer znam da mogu bolje. Međutim kako se nisam dobro osjećala prije, a ni za vrijeme utrke, mogu reći da sam na kraju dobro prošla, izjavila je Danijela Kuna.

Danijela je do naslova najbolje u BiH za 2016. godinu stigla sa vremenom 1:23:53, a znamo da je već dva puta ovog ljeta trčala brže od toga. Na Noćnom polumaratonu u Novom Sadu 1:23:49, a Šujičkom polumaratonu 1:20:47.

Perunović: Mislila sam da će Mađarica pobijediti

Treći put je u Sarajevu slavila Crnogorka Slađana Perunović koja je ljetos bila sudionica Olimpijade u Rio de Janeiru.

2

– Imala sam ozljedu i nisam očekivala pobjedu ovdje, mislila sam da će me Mađarica Tunde Szabo prestići, ali uspjela sam. Drago mi je i nadam se da ću ponovno sljedeće godine doći u Sarajevo, kazala je Perunović.

Pobjednik Fun Run utrke na 4km je Osman Junuzović, još jedan olimpijski kandidat iz BIH (u disciplini 3000m steeplechase), dok je u ženskoj konkurenciji slavila Selma Zrnić. Poseban kuriozitet ovog polumaratona je činjenica da ga je uspješno okončao slijepi natjecatelj, Mustafa Mehić, kojeg je vodio njegov trener Tomislav Cvitanušić, i to s respektabilnim vremenom od 2:07:02.

Mujanović: Vrlo smo zadovoljni odzivom

Sama činjenica da su skupili rekordan broj sudionika u Sarajevu organizatore može činiti zadovoljnim unatoč nekoliko manjih propusta.

– Vrlo smo zadovoljni jer smo imali 2500 sudionika na pet utrka. Sam polumaraton je imao više sudionika i finišera nego prošle godine. Zahvaljujem se svima koji su došli da podrže utrku, posebno onima van Sarajeva, i nadam se da će biti tu i sljedeće godine, izjavio je direktor udruženja NGO Marathon Sarajevo, Erol Mujanović.

Propusti

Vjerojatno to nikome nije promijenilo ukupan dojam na odličnu manifestaciju, ali kao organizacijske propuste svakako moramo spomenuti činjenicu da su ove godine trkači u Sarajevu skupljali dodatne metre oko stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu što utječe na konačno vrijeme, a sigurno je i to da mnogi žale jer nisu osjetili tartan stazu olimpijskog stadiona. Okrjepa na cilju je bila nedovoljna (nedostajalo je vode), dok su preliminarni rezultati prilično neuredni.

Utrka uz HP Investing i Carske vinograde

Za aktivno sudjelovanje na 10. Sarajevskom polumaratonu se zahvaljujem sponzorima Preduzeću za projektiranje i građevinu, HP Investing, i Vinariji Carski vinogradi Mostar. U Sarajevu sam trčao svoj deveti polumaraton, a moje vrijeme je bilo 1:28:09. Time sam po teškoj sarajevskoj stazi istrčao svoje drugo najbolje vrijeme te po preliminarnim rezultatima bio 45. u ukupnom poretku, a 17. iz BiH.

MUŠKARCI

  1. Barnabas Bene (Mađ) 1:09:36
  2. Tamas Nagy (Mađ) 1:09:47
  3. Srđan Samardžić (BiH) 1:10:25
  4. Saša Stolić (Srb) 1:10:55
  5. Slaviša Bunić (BiH) 1:15:38

ŽENE

  1. Slađana Perunović (CG) 1:19:00
  2. Tunde Szabo (Mađ) 1:20:43
  3. Danijela Kuna (BiH) 1:23:53
  4. Helen Csonge (Mađ) 1:27:25
  5. Jelena Kosić (BiH) 1:29:55

 

Vaši komentari

Banner