Marinko Elezović četvrti na Trci samoprevazilaženja u Beogradu

Marinko Elezović iz AK "Akademac" Bijeljina osvojio je četvrto mjesto u ukupnom plasmanu na Trci samoprevazilaženja u Beogradu.

1215

Piše: Ljilja Lukić

Marinko je za šest sati istrčao 63,7 kilometara, a bio je najmlađi prijavljeni takmičar, i najbolje plasirani takmičar iz Bosne i Hercegovine.

63,7km; tempo: 5:35 (min/km)

Prvo mjesto je zauzeo Španac David Gonzales Burgos koji je istrčao 71,5 km, drugi je bio Mihal Šulja iz Srbije (70,2km), a treće mjesto su podijelili Dragiša Filipović i Siniša Božin (67,6 km)

Marinko trči nekoliko godina, a od 2015. je član AK “Akademac”. Ovo mu je najduža ultra do sada.

– Nisam imao neke velike krize zbog prebrzog starta, a poslije 5 sati trčanja sam smanjio tempo. Ipak je pace na kraju bio 5:35. Mislim da to nije moj maksimum, sljedeću trku planiram da krenem malo sporije pa ću pretrčati još koji kilometar.

marinko-3

Dio evropske serije Kupa heroja

U subotu se u Beogradu trčalo 6, 12 ili 24 sata, ukupno je bilo 90 takmičara, dva iz Bosne i Hercegovine. Osim Marinka, šest sati je trčao i Dražen Jovičić, koji je prešao 58,5 km i bio 10. u ukupnom plasmanu.

– Trka na šest sati je bila dio evropske serije Kupa heroja – evropskog kupa u šestočasovnom trčanju. Pošto u Evropi postoji više trka koje nisu mogle da budu dio Kupa 2016., dodate su u seriju trka 2017. Tako je serija trka 2017. počela u septembru 2016. godine, a završiće se u septembru 2017. godine, kaže Elezović.

marinko-1

Prva trka je održana 17. septembra u Kijevu (Ukrajina), a finale Kupa će se održati u Minhenu (Njemačka) 9. septembra 2017. godine, gdje će biti krunisano Šri Činmoj Evropsko prvenstvo 2017.

Nakon trke u Beogradu, Kup se nastavlja 1. oktobra u Amsterdamu (Holandija), a onda slijede u 2017. – Nirnberg, Milano, Nitra, Prag, Beč, Berlin i finale u Minhenu.

Prepoznajte potencijal

Da bi nastavio takmičenje u Kupu, Marinku je potrebna pomoć sponzora.

– Spreman sam za još bolje rezultate i nove izazove, ali mi je za takvo nešto potrebna finansijska podrška. Nadam se da će neko prepoznati moj potencijal i pomoći mi da predstavim i svoj tim kao i Bosnu i Hercegovinu na trkama u ovom Kupu u najboljem svijetlu, dodaje Elezović.

marinko-2

O organizatoru

Šri Činmoj maraton tim je osnovan 1977. godine u Njujorku.

ŠČMT organizuje trke na svim razdaljinama, od dvije milje pa naviše, ali se najviše pročuo upravo zbog svog pionirskog angažovanja u organizovanju ultramaratonskih trka (trke duže od maratona). Mnoge trke koje je ŠČMT organizovao postale su veoma omiljene u zemljama u kojima se održavaju.

Tim organizuje sportske događaje namijenjene trkačkoj zajednici u više od 20 zemalja širom svijeta. Najveći je na svijetu organizator poduhvata ultramaratonskog trčanja na duge staze i organizator je podviga izdržljivosti u ostalim disciplinama poput triatlona i preplivavanja Lamanša.

Trke na 24 sata koje se organizuju na Novom Zelandu, u Švajcarskoj i u Velikoj Britaniji su u tim zemljama istovremeno i državne trke.

Banner

Vaši komentari

Banner