Budi ponosan, budi čist!

Postalo je skoro nemoguće pogledati neki sportski TV kanal ili čitati inače o sportu bez saznanja da je neki sportista optužen ili da je pod istragom ili pod zabranom nastupa zbog korištenja nedozvoljenih sredstava tj. dopinga.

3187
Banner

trcanjeplus.fw

Većina stimulativnih nedozvoljenih sredstava izvedena je iz hormona. To je dokaz da moć hormona i njihova zloupotreba stvara “super race” snažnije, veće, brže i jače, i u slučaju trčanja, neumorne trkače koje je svijet ikad vidio.

Doping “prosječnu osobu” pretvara u sportistu, prosječnog sportistu u zvijezdu i zvijezdu u super zvijezdu.

Studija objavljena 1996. godine u New England Journal of Medicine pokazala je da su muškarci koji su koristili steroide u periodu od deset sedmica – dobili tri puta veću mišićnu masu u odnosu na one muškarce koji nisu koristili steroide.

Još strašnije: muškarci koji su koristili steroide deset sedmica, a nisu trenirali, dobili su oko 3kg mišićne mase – skoro duplo više od onih koji su trenirali čisto!

Istraživanja po pitanju krvnog dopinga (EPO) pokazala su da je uzimanje ove vrste dopinga u trajanju od samo tri mjeseca u stanju povećati VO2max za 8-12% i povećati vrijeme održavanja 80% od VO2max za 54%! Drugim riječima, tempo polumaratona u ovom slučaju možete izdržati na 32km!

Korištenjem nekih steroida i hormona rasta, postavljate svoj “vanzemaljski” personalni rekord na maratonu.

Danas je to ogromno iskušenje za “wannabe” sportiste. Neki se odupru, a neki ne.

Najgore od svega što se doping javlja i kod rekreativaca kojima je bitnija demonstracija ega nego vlastito zdravlje!
doping

Pogledajmo neke slučajeve poznatih sportista:

Godina 2013.: Četrnaest Baseball igrača je suspendovano zbog korištenja Hormona rasta, trideset turskih atletičara je bilo pod zabranom takmičenja zbog korištenja anaboličkih steroida.

Godina 2012.: UCI je oduzeo Lance Armstrongu svih sedam Tour de France titula zbog korištenja krvnog dopinga i drugih PED dopinga. U tom procesu, manje-više cijeli Tour je bio upleten.

I u Keniji, njemački novinar Hajo Seppelt razotkrio je masovan krvni doping (EPO) među kenijskim trkačima koji su na glasu kao super-trkači kojima uopšte nije potreban doping i čija je dominacija po svoj prilici duboko usađena u njihovoj genezi: treniranje na visokoj nadmorskoj visini (2400+ m.n.v.), trčanje bosih nogu i savršeno ektomorf-tijelo.

Top 10 sprinteri: Od deset najboljih sprintera (100m) svih vremena, sedam ih je bilo pozitivno na PED doping! Jedan od njih, prema navodima New York Times, Maurice Greene bio je povezan sa zloglasnim PED dilerom Angel Herediom.

Što se tiče žena, dovoljno je spomenuti Marion Jones.

Master trkači: U dobi od 40 i više godina, američki maratonac Eddy Hellebuyck na svom dopingovanom putu od 02:12:46 na maratonu u dobi od 42 godine, postao je prvi Amerikanac koji je banovan zbog upotrebe krvnog dopinga.

2013-02-05_pillenarm

Nedozvoljena doping sredstva rizikuju zdravlje miliona sportista.

Najgora priča dolazi iz 1989. godine kada je tek uveden sintetički EPO odnosno krvni doping. Prema procjenama, stotinu internacionalnih sportista je umrlo u snu ili na treningu. Ne čudi, s obzirom koliko teško se srce bori da pumpa krv drastično povećanih crvenih krvnih stanica te smanjenog volumena plazme – po život opasna kombinacija (posljedica EPO-a).

Međutim, primjena steroida i hormona povezana je sa deformacijom testisa, impotencijom, slabost tetiva, povišen holesterol, hepatotoksičnost, žutica, rak jetre, hipertenzija, rizik od arterioskleroze itd.

Trčanje je uglavnom “katabolička vježba” jer smanjuje mišićnu masu ili drugim riječima – ne povećava mišiće, tako da je važno uključiti i “anaboličko djelovanje” koje oslobađa hormon rasta (HGH) za izgradnju mišića i brzinu oporavka. To je trening snage, core trening, trening sa tegovima, intervalni trening visokog intenziteta.

Dozvoljeni PED doping: proteinski shake nakon treninga i pred spavanje.

Kvalitetan san u trajanju od 8-9 sati.

Dozvoljeni krvni doping: visinski trening.

Trening na nadmorskoj visini od 2000m i više.

Be proud, be clean. Be drug free!

Za vaše uspješno trčanje, Veliša Smoljić, prof.

O autoru rubrike Trčanje PLUS

velisa

Živim i radim u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Diplomirao na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru i stekao stručno zvanje Profesor sporta. Uži krug interesovanja: trčanje, biciklizam, kondicioning. Već duži niz godina rekreativno se bavim trčanjem i biciklizmom. Ciljevi u narednom periodu: Ironman i Boston marathon. Govorim španski i engleski jezik. Trenutno se nalazim u procesu stjecanja IAAF Coach certifikata. Veliša Smoljić prof.

Vaši komentari

Banner