„TRAIL MANIA“ pokreće nove utrke u BiH, na pomolu prva bh. trail liga?

Na ovogodišnjem Sarajevskom polumaratonu, u sklopu startnih paketa, mogli smo zapaziti po prvi put najavu novih trail utrka u našoj zemlji. PD Željezničar iz Sarajeva je oformio posebnu sekciju za organizaciju trail utrka koja se zove „Trail mania“. Za stranicu trcanje.net kazali su da već naveliko rade na organizaciji dvije utrke u sklopu „Skakavac traila“ i tako potvrdili ozbiljnost ovog trkačkog događaja koji će biti poseban po mnogočemu.

989

Piše: Nicolae Golea

PD Željezničar se ove godine već okušao kao organizator trail utrke „Vučko trail“ na olimpijskoj planini Bjelašnica gdje su u samo dva mjeseca najave i organizacije pobrali jako dobre kritike. Što je ujedno i jako dobra preporuka da će „Trail mania“ pripremiti vrhunski događaj naredne godine.

„Skakavac trail 2017“ će ponuditi dvije utrke: 20km i 50km kao ultra trail utrka. Organizatori već od septembra rade na pripremi staza i markiranju. Kao što sām naziv govori, trasa ovih utrka će prolaziti kroz park prirode Skakavac, pored istoimenog vodopada koji će krasiti utrke i dati na atraktivnosti dodatno. Velika novost je da će finiš ovih utrka biti u samoj jezgri starog grada Sarajeva. Zasigurno jedan praznik trčanja.

Još jedna novost je vezana i za „Vučko trail“ na olimpijskoj planini Bjelašnici, atraktivna utrka u sklopu koje dosegnete vrh ove planine od 2067m. Sa ovogodišnje dvije utrke koje su istrčane početkom juna prelazi se na ponudu od tri distance.

– Vučko Trail, za razliku od prošle godine, umjesto dvije utrke imat će tri, koje će se održati na planinama Bjelašnica i Visočica. Staze utrka će prolaziti najslikovitijim predjelima ovih planina i također će obuhvatiti selo Lukomir, kao i kanjon rijeke Rakitnice. Za održavanje ovih utrka sačinjen je projekat sa kojim smo se obratili nadležnim institucijama, te se nadamo da ćemo u skorije vrijeme dobiti pozitivne odgovore, jer plan je da se ove dvije utrke stave na kalendar Trail utrka, te da iste budu poznate ne samo u zemljama okruženja nego i dalje, govori nam Amir Bašić ispred organizatora.

Ono što bismo mogli posebno najaviti kao određenu trkačku ekskluzivu je ogroman napor i nastojanje da se pokrene prva bh. trail liga što bi bio veliki korak naprijed za trail trčanje u BiH i promocija istog.

– Osim organizacija utrka, jedan od ciljeva je da se sva udruženja i društva u BiH koja promoviraju Trail trčanje uvežu, kako bismo oformili ligu i na taj način radili zajednički na promovisanju prirodnih resursa i zdravog načina života. Također želimo da uspostavimo saradnju sa sličnim klubovima i udruženjima iz regiona. 27.10. u kinu Kriterion organizujemo promociju knjige za svoje prijatelje iz Beograda iz sportskog kluba Alti. To je klub koji u Srbiji organizuje veliki broj trail utrka, tako da se u narednom periodu može očekivati možda i neki zajednički projekat, kazao je Bašić, član sekcije „Trail mania“.

Organizator dodaje još da u narednom periodu slijedi predstavljanje zvanične web stranice i otvaranje službenih prijava za sve utrke pod njihovim okriljem. Također, nastavljaju sa akcijama uređenja staza, markiranja i organizacijom zajedničkih treninga za sve koji su zainteresirani. Za sada sve informacije možete pratiti na sljedećim facebook stranicama: Skakavac Trail i Trail mania

Vaši komentari

Banner