Quickie dječja atletska liga: Kvalitetno osmišljen program za najmlađe

U četvrtak je u olimpijskoj dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu predstavljena Quickie dječja atletska liga, jedinstvena takva u našoj zemlji. U sklopu predstavljanja novog projekta AK Novi Grad Sarajevo upriličena je i dodjela posebnih nagrada za deset atletičara ovog kluba koji su ostvarili najbolje rezultate u svojim kategorijama ove kalendarske godine

1084
Foto: Ivana Jezildžić

Pripremio: Nicolae Golea

Svi prisutni, većinom roditelji djece, svjedočili su i dvadesetominutnoj demonstraciji koju su pripremili i izveli treneri AK Novi Grad Sarajevo i učesnici ove dječje lige. Pokazali su svima o kakvom programu je riječ, izuzetno kvalitetno prilagođenom uzrastu djece.

Liga počinje na proljeće i sastoji se od šest kola. Svako kolo će biti sastavljeno od raznih atletskih disciplina. Za djecu od pet do deset godina to će biti modifikovani „Kids athletic program“, a za uzrast jedanaest do četrnaest godina klasična atletika, ali sa pravilima i propozicijama za taj uzrast. Iz spomenute demonstracije, jednog dijela onoga što djeca tih uzrasta treniraju, odmah je bilo vidljivo da je riječ o jako dobro osmišljenom programu gdje pogotovo djeca iz prve grupe, one mlađe, nisu u krutom programu treninga gdje bi se gubio jako bitan segment njihovog odrastanja, igra. Naprotiv, kroz igru i zabavu je uspješno sproveden sistem atletskih vježbi i izvedbi. Najprostije rečeno, djeca kroz igru i dok se zabavljaju, nesvjesno treniraju odnosno ispravno se fizički razvijaju. Još je važno da je selekcija talenata u ovom programu sekundarna stvar. To je stoga jer nema pritiska da se na svakih stotinu djece mora iznjedriti jedno talentovano. Možete mirne duše dovesti vaše dijete bez ambicije da sutra bude atletičar, dovoljno je da se kvalitetno zabavi, a u ovom klubu i sa ovakvim trenerima zasigurno hoće.

– Od kako je moja djevojčica (uzrast 5 godina) počela trenirati u AK Novi Grad Sarajevo, jedan od većih problema je objasniti joj da utorkom nema treninga, a onaj dan kada ga ima da ne možemo ranije krenuti, u šest sati već. Svi treneri su fini, čak i onaj što ima majicu k’o Željo. Drago mi je da sa toliko ljubavi i želje pristupa sportu. Do čega je, ne znam. Treneri su očito napravili atmosferu i program koji im godi. Sinoć sam i ja uspio da zavirim u atmosferu “treninga”. Uvodni program je bio umjeren, dovoljno kratak da ne bude dosadan, a opet smo dobili informacije o samom projektu i ideji koja stoji iza njih. Djeca su pokazala entuzijazam, želju, trud. Treneri, s druge strane, volju i znanje. Sve u svemu, fina priča i nešto u čemu smo svi uživali, riječi su zadovoljnog roditelja Dine Lokmića.

imag1149

Jedan od partnera na ovom projektu je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo. Njihovo učešće još više govori o kvaliteti istog i bitnosti koju nosi. Oni će bilježiti detaljne informacije performansi učesnika i kreirati ogromnu bazu vrlo važnih podataka na osnovu kojih će se vršiti analize, a opet koje će u krajnjem slučaju donijeti ocjenu svakog učesnika i usmjeriti ga na onu stranu za koju pokazuje najkvalitetnije vještine. Tu dolazi na svoje navod da dijete možete upisati bez obzira da li će se kasnije baviti atletikom, nego liga upravo može pomoći da se otkrije talent djeteta za neki drugi sport, kako je objasnio sinoć u svom obraćanju Elmir Ćerimagić, predsjednik kluba.

Projekt je podržan i od strane Atletskog saveza BiH kojeg je sinoć predstavljala Đurđica Šišul kao jedna od triju predsjednika (Savez je uređen tako da se u periodu od četiri godine izmjenjuju tri predsjednika i potpredsjednika, svaki po 16 mjeseci). U kratkom obraćanju prisutnima, Šišul je posebno istaknula značaj projekta radi budućnosti atletike u našoj zemlji.

imag1141

Ovaj projekt je uistinu ohrabrujući i daje nam za pravo nadati se da dolaze bolji dani bh. atletike. Uz kvalitetan rad neće izostati rezultati. A pojam rezultata je ovdje puno više od uskog shvaćanja da je projekt uspješan samo ukoliko otkrije talentirano dijete koje će kasnije postati vrhunski atletičar. Bitna je mogućnost, a kada ih imamo više ovakvih onda se s pravom nadamo i talentima koji će ostvariti zapažene rezultate kasnije.

– Liga za djecu znači mnogo, jer je to sistem u kome je svako takmičenje uvezano i što ih motiviše da bolje treniraju i da redovno treniraju. Ovo je prvi put da djeca kroz ligaški sistem prođu razne discipline bacanja, skakanja i trčanja u kojima skupljaju bodove. Na ovaj način djeca postaju višebojci i tako postaju svestrani. Djeca će pored svojih najboljih disciplina morati se probati i u drugim disciplinama što će ih sigurno obogatiti u novim kretnim strukturama i vještinama. Pored motoričkog unapređenja, liga ima cilj da djeci unapređuje i takmičarske komponente, da planiraju svoje nastupe te da u toku lige vode računa o svim bitnim segmentima potrebnim za što bolji rezultat. Liga je sistem koji će djecu poticati da se razvijaju samostalno i koji će ih socijalizirati, rekao je Elmir Ćerimagić.

Raduje nas ovaj projekat mladog Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo. Dječja liga je mjesto gdje vaše dijete dobija kvalitetan sadržaj.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakOrijentiring: Uz trčanje nužne i druge vještine
Sljedeći članakZurich te pokreće na trčanje
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.