Orijentiring: Uz trčanje nužne i druge vještine

Kako u svijetu tako i kod nas do sada je daleko najzastupljenije i najpopularnije cestovno trčanje. Zatim dolazi trail trčanje te uz njega pomalo skyrunning. No, postoji i kod nas razvijena još jedna grana trčanja, ali mnogo manje poznata. Orijentiring je spoj nekoliko vještina gdje uz trčanje kao temelj morate biti sposobni čitati karte u raznolikom okruženju šuma, parkova i slično.

2017
Foto: Facebook OK Ilidža

Razgovarao: Nicolae Golea

U Sarajevu trenutno postoji jedan orijentiring klub, OK Ilidža. Tarik Bandić, bivši profesionalni atletičar, osnivač je i predsjednik ovog kluba od 2014. godine.

Tarik je pionir orijentiringa u Sarajevu. Pored osnivanja kluba autor je karti za orijentiring takmičenja na dvije lokacije u kantonu Sarajevo. Kao trener slijepog rekreativnog trkača Azera Ćatovića došao je na ideju da izradi prve karte za orijentiring namijenjene slijepim i slabovidnim licima.

– Orijentiring je sport koji je nastao krajem 19. vijeka u Švedskoj. To je sport u kojem takmičar uz pomoć svojih navigacijskih sposobnosti treba da nađe određeni broj kontrolnih tačaka za što je moguće kraće vrijeme. U ovom sportu svaki put je drugačija staza i na drugačijim mjestima se postavljaju kontrolne tačke. Tako da monotonija za ovaj sport i ne postoji. Svako takmičenje je drugačije i u sebi ima dozu avanture. U Švedskoj je to jako bitan sport i uvršten je u nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja, pojašnjava Tarik Bandić.

 

Tri su osnovne discipline orijentiringa i štafeta:

Sprint se trči sa kartom razmjera 1:4000 i obično se trči u parkovima i gradskim sredinama. Dužina staze je oko 3km, odnosno, dužina staze je podešena tako da pobjedničko vrijeme bude 13-15 minuta.

Takmičenje na srednje distance koje se trči sa kartom razmjera 1:10000 i takmiči se po šumi ili kombinovanom terenu. Dužina staze je podešena tako da pobjedničko vrijeme bude 30-35 min.

Takmičenje na duge distance koje se trči sa kartama razmjera 1:10000 i 1:15000, uglavnom po šumi. Dužina staze može biti od 8-15 km, odnosno podešena je tako da pobjedničko vrijeme bude oko 75 min.

– Najpoznatije karte kod nas su „Park Ilidža“ i „Park Sarajevo“, preko puta BBI Centra. Ovo je sport koji bi svako trebao probati bez obzira na njegove fizičke sposobnosti. U ovom sportu ne pobjeđuje svaki put fizički spremniji takmičar nego vještiji. Za razliku od atletskih trčanja gdje se na osnovu ličnih rezultata svakog takmičara može odrediti tempo, način i taktika trke, u orijentiringu to nije slučaj. Često se desi da oni kondicijski najspremniji ne pobijede, a nekad ne budu ni među prva tri. Takvo saznanje da svako može biti pobjednik upravo i privlači sportiste da se počnu baviti orijentiringom. Ovo je sport u kojem takmičar mora da razmišlja iako se bori sa visokim pulsom i umorom, ističe Bandić te detaljnije pojašnjava:

– Što se tiče karte za orijentiring koja se koristi za sprint trke, a koje mogu biti vaš uvod u orijentiring, uopće vam nije potreban kompas. Na takvim kartama je ucrtan svaki objekat, drvo, puteljak itd. Iz tog razloga vam ne treba više od 10 minuta da biste naučili čitati orijentiring kartu. Jako je jednostavno i lako za shvatiti, samo se treba upustiti u izazov. Organizovali smo takmičenja za djecu šestih razreda osnovnih škola i svi su bili uspješni u čitanju karte pa stoga ni vama to neće predstavljati problem.

13012871_375231425934042_4182201793527722577_n

Kako kaže naš sugovornik, trenutno u Bosni i Hercegovini postoji samo jedan klub koji je specijaliziran za ovaj sport. To je spomenuti Orijentiring klub Ilidža. U BiH postoji osam takmičenja u orijentiringu. Svi zainteresovani za bavljenje ovim sportom mogu se javiti Tariku Bandiću putem Facebook stranice kluba.

Kakvu budućnost ima ovaj sport u Sarajevskoj regiji koji ujedinjuje osim trčanja i neke druge elemente Bandić kaže:

– Orijentiring klub Ilidža ima potencijal ujediniti sve rekreativne trkače u Kantonu Sarajevo, da uz trčanje i zabave, “ubiju” monotoniju trčanja u krug. Bez obzira na njihove fizičke sposobnosti mogu trčati ili hodati i čak oni najlošiji imaju izgledne šanse da pobijede one najbolje ako uspješnije čitaju kartu.

Sve što je potrebno za bavljenje ovim sportom dostupno je u OK Ilidža:

– Orijentiring klub Ilidža posjeduje elektronsku opremu koja se koristi za takmičenja. Radi se o elektronskoj opremi gdje svaki takmičar dobije jedan čip koji stavi na svoj kažiprst. Takmičar kod sebe ima čip ili karton na kome ovjerava dolazak na kontrolu. Na karti je prikazana krugom, a na licu mjesta se nalazi trostrana prizma narandžasto – bijele boje na kojoj se nalazi memorijska stanica koja registruje takmičarev čip. Ako ste željni sportske avanture i ako želite sebi da dodate novu dimenziju trčanja, dođite i probajte orijentiring, poziva na kraju sve trkače željne nove avanture predsjednik Orijentiring kluba Ilidža, Tarik Bandić.

Vaši komentari

Banner