Zurich te pokreće na trčanje

Kad krenemo planirati novu sezonu i u središte njena dva dijela, proljetni i jesenji, upišemo kao glavne trke - maraton, onda dođemo do pozicije da smo za mart/april sebi dosta suzili izbor ukoliko je prvi plan trčati neku regionalnu trku.

909
Zurich svake godine privlači najbolje svjetske trkače (Foto: alphafoto.com)

Piše: Ersan Bijedić

Obično je prvi izbor bh. trkača za proljetni maraton – Beograd (sljedeće godine 22. aprila), dok se za Brijune (2. aprila) ili Skoplje (7. maja) malo ko odlučuje.

A onda kad otvorimo europski kalendar trka pokreću se snovi, jer je toliko zanimljivih trkačko – turističkih destinacija, posebno u aprilu, da s jedne strane ne znate gdje bi prije (Pariz, Barcelona, Milano, Rim, Treviso, Bratislava, Rotterdam, Hamburg, Madrid, Beč, Prag – između ostalih su redom proljetne trke), a ako ipak odaberete, onda se vraćamo u našu svakodnevnicu, jer je najčešće sljedeće pitanje – kako i šta je realno od toga realizovati?

Moje trcanje.net u Zurichu

Na jednoj takvoj trci, 15. izdanju Zurich Maratona u najvećem švicarskom gradu, će trcanje.net imati svog predstavnika, a samim tim i izvještaj sa događaja, odnosno staze na koju se često znaju odlučiti trkači iz BiH i regije. Dok je nastupala pod bh. zastavom tamo je Bojana Bjeljac na prethodnom, 14. po redu izdanju ove sportske manifestacije, osvojila 3. mjesto sa 2:48:17, a na istoj trci je odlično vrijeme upisao i Mustafa Mašetić sa 3:07:10. Godinu ranije je Mašetić na istoj stazi trčao svoj lični rekord (3:05:04). Zanimljivo je i to da rekord staze u ženskoj konkurenciji od 2013. godine drži Hrvatica Lisa Nemec (2:25:44).

15. Zurich Marathon je na rasporedu u nedjelju 9. 4. 2017. (Foto: Zurich Marathon)
15. Zurich Marathon je na rasporedu u nedjelju, 9. 4. 2017. (Foto: Zurich Marathon)

Grad Zurich i desna obala jezera Zurich će tako ponovo 9. aprila 2017. godine pripasti trkačima kojih će oko 9000 pod sloganom “Zurich makes you run” (ili Zurich te pokreće na trčanje) učestvovati u tri trke (15. maraton, 8. Teamrun – štafetne trke i 6. Cityrun, trka na 9.85km čime je omogućeno takmičenje trkačima različitih sposobnosti i nivoa pripremljenosti). Raznolika i brza staza u Zurichu čine ovaj maraton jedinstvenim iskustvom, a 70 posto trkača koji se pojave tu ostvaruju svoje najbolje rezultate.

Učesnički paket sadrži finišersku majicu, medalju, pristup pasta partyju i trkačkom Expu, osvježenje tokom trke i u cilju te osiguran besplatan gradski prijevoz prije i poslije trke.

Staza za rekorde

– Prošlo izdanje našeg maratona je bilo u kasnijoj fazi aprila, ali je ipak predstavljalo jednu od najhladnijih trka u posljednjih 15 godina. Ali hrabri trkači nisu dozvolili da ih susnježica obeshrabri, rekao je predsjednik Organizacionog odbora Zurich Marathona, Bruno Lafranchi.Zurich Marathon je za 2017. godinu pomjeren na raniji termin (9. 4. za razliku od ove godine kad se trčalo 24. 4.), ali organizatori napominju da to ne mora nužno značiti nezgodne vremenske uslove.

Povoljniju registraciju za željenu od tri trke u Zurichu je moguće dobiti do 31. decembra ove godine. Putem pošte je moguća registracija do 31. 1. 2017., dok je rok za online prijave: 2. 4. 2017. Za više informacija posjetite službenu web stranicu Zurich Marathona, Facebook ili Instagram profil trke.

Vaši komentari

Banner