Motivi za trčanje zimi

Jedna od najtežih stvari kod trčanja zimi je ustati iz kreveta i izaći napolje. Čim čujete alarm ujutru, počne dijalog u vašoj glavi: Ustati ili spavati? Trčati ili odmoriti? Jednako teško je odlučiti se i za večernje trčanje i izaći napolje u hladnu noć poslije radnog dana.

3319

Piše: Ljilja Lukić

Teško je trčati po mraku, lošem vremenu, niskoj temperaturi, ali kako se kaže – kad je teško treba zapeti.

Zimsko trčanje je vrijeme kada razvijate svoju mentalnu snagu. Završiti trčanje po lošem vremenu je nevjerovatan podsticaj, a pomaže i da sljedeći put bude lakše.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Zimska sezona trčanja mijenja perspektivu treninga. Pored koncentracije na dužinu i brzinu, zima je sjajno vrijeme da se fokusirate na mentalni aspekt trčanja. Ako definišete svoje primarne ciljeve za trčanje to će vam pomoći i da odredite plan treninga. Nakon toga možete da primijenite neke od savjeta u nastavku teksta:

1. Koristite plan trodnevnog treninga da biste smanjili vrijeme provedeno napolju. Treninge dopunite cross-treninzima u zatvorenom dva do tri puta sedmično.

2. Prijavite se na trke, lokalne, kraće. Motivisaće vas da redovno trenirate. Kao dugoročni cilj razmotrite prijavu na neku dužu trku koja je na kraju zime, i to smatrajte nagradom.

3. Angažujte nekog da trči sa vama, ili se pridružite trkačkoj grupi. Kada znate da vas neko čeka da biste trčali, lakše ćete ustati iz kreveta i izaći napolje. (Napomena: ovo važi samo ako je vaš trkački partner predan treninzima!) Pridruživanje trkačkoj grupi ima prednost jer imate više partnera u slučaju kada se neko ne pojavi.

2

4. Svaki dan se podsjećajte na postavljene ciljeve. Bilo da je cilj da trčite duže i brže, poboljšate kondiciju ili smršate, podsjećajte sebe na ovo često. Zalijepite stikere sa ciljevima na ogledalo u kupatilu, frižider, u automobile, na torbu za opremu.

5. Odlučite da budete u formi. Kada alarm zazvoni i krene preispitivanje spavati ili ustati, koja će odluka prevagnuti? Svaki put kad ustanete i odete na trčanje, pojačate osjećaj da ste u formi. Svaki put kad odustanete i ostanete da spavate, pojačate osjećaj da ste neko ko lako odustaje. Dakle, sami utičete na to šta će dominirati.

6. Napravite plan za dan lošeg vremena. U redu je da imate alternative kada je leden dan, pada snijeg ili su uslovi vrlo loši. Odlučite šta će taj plan biti: zamijenite dan za trčanje nekim drugim, vježbajte kod kuće, ili idite u teretanu.

7. Uvijek pripremite opremu za trčanje veče prije. Kada je sve spremno ne morate da trošite vrijeme na pripreme i da ujutru razmišljate šta vam treba.

8. Trčite ujutru. Neke studije pokazuju da jutarnji treninzi daju veće rezultate nego večernji. Vjeruju da je to zbog toga što je ujutru manje “ometajućih faktora”. Sastanci poslije posla, obaveze oko djece i druge obaveze više utiču na popodnevne nego jutarnje treninge.

9. Pripremite nagradu za sebe, i za kratkoročne i za dugoročne ciljeve. To može biti masaža, pedikir, manikir, ručak ili večera, kupovina nove opreme za trčanje.

10. Uložite u dobru opremu za trčanje u zimskim uslovima. Dobra oprema je ključna za svaki sport. Adekvatna zimska oprema za trčanje će učiniti da hladno vrijeme bude podnošljivo.

 

Vaši komentari

Banner