4 načina kako vaš mozak pati kad prestanete trčati

Čak i nekoliko nedjelja pauze u trčanju može da napravi puno problema. Gomilanje kilograma nije jedina loša stvar koja može da se desi ako preskačete treninge.

4833
Banner

Piše: Ljilja Lukić

Evo nekoliko načina na koje vaša mentalna aktivnost pati kada ne vježbate:

Raspoloženje je u padu

Studije pokazuju da trčanje, kao i druge kardio vježbe, može da utiče na vaše raspoloženje jednako kao antidepresivi.

Kada vježbate tijelo proizvodi endorfin – hormon sreće, kao i druge hormone koji popravljaju raspoloženje kao što su serotonin, dopamin, endokanobinoid i drugi.

Istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine pokazalo je da vježbanjem proizvodimo protein myokin koji štiti mozak od stresa i depresije izazvane stresom.

Tako da, kada ne trčite, propuštate uticaj ovih podizača raspoloženja, što može da rezultira time da se osjećate emotivno potonulo.

Rezultati istraživanja su pokazali da kada trkač koji redovno trenira prestane sa treninzima na dvije sedmice, ima lošije rezultate na testovima raspoloženja koji mjere depresiju, napetost i ljutnju nego oni koji redovno treniraju.

Memorija “šteka”

Kada su na Univerzitetu Merilend istraživači skenirali mozak starijih atletičara u formi otkrili su da dotok  krvi u mozak atletičara – tačnije u hipotalamus, dio koji je zadužen za učenje i pamćenje, drastično opada nakon 10 dana pauze u treninzima.

shutterstock_283852199

Smanjena oštroumnost

U istraživanju provedenom u Finskoj, naučnici su pratili 10 parova identičnih blizanaca koji su redovno vježbali.

Jedan od blizanaca je ostajao aktivan (vježbao najmanje dva puta sedmično), a drugi manje. Nakon tri godine, aktivniji blizanci su lakše i brže procesuirali informacije.

Vježbanje jača sve dijelove moždane mase, uključujući i sivu. To štiti mozak od stresa i starenja. Ako prestanete sa vježbanjem, siva masa je pogođena, tako da postoje potencijalne mogućnosti za probleme sa procesuiranjem informacija i kritičkim razmišljanjem.

Problemi sa koncentracijom

U ustraživanju objavljenom u British Medical Journal zaključuje se da čak i kratki treninzi od 10 do 40 minuta povećavaju koncetraciju. To povećanje se može djelimično opravdati povećanom prokrvljenosti u mozgu, kao i povećanom nivou hemikalija u krvi, kao što su već pomenuti endorfin i određeni hormoni, koji mozak drže budnim.

Znači, kada prestanete sa trčanjem, prokrvljenost i hemikalije opadaju, a sa tim i vaša koncetracija.

Vaši komentari

Banner