Šareni trening na Vrelu Bosne: trkači humanitarci prikupili 1785 KM

Ovog vikenda su nam se vratile snježne padavine i tmurno vrijeme, ali to nije spriječilo jako dobar odziv trkača da se okupe na „Šareni trening“ koji je kao humanitarni organiziralo udruženje NGO Marathon Sarajevo.

803
Foto: klix.ba

Pripremio: Nicolae Golea

NGO Marathon Sarajevo već dugi niz godina stavlja predznak na društveno korisno i humanitarno djelovanje. Godišnje organiziraju nekoliko takvih akcija gdje krajnji rezultat bude određeni vid pomoći najpotrebnijima.

Danas je to bila pomoć za udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH. Na samom treningu održanom jutros na poznatom sarajevskom šetalištu, Vrelo Bosne, prikupljeno je 1785 konvertibilnih maraka.

– Ovaj „Šareni trening“ nas je posebno oduševio jer je odziv bio fantastičan. Kao i prilikom akcije doniranja odjeće i školskog pribora u decembru, preko 100 trkača i trkačica je došlo na lice mjesta da svojim doprinosom i prisustvom pomogne dječici i njihovim porodicama. Sa donacijama koje budu pristigle u toku dana vjerujem da ćemo doći do sume od 2000,00 KM i zadovoljni smo učinkom jer osim medijske pažnje i podizanja svijesti uspjet ćemo bar malo pomoći i na vrlo konkretan način. Istinski smo ponosni na sve koji su se odazvali akciji i pomogli na bilo koji način i želim im se ovom prilikom zahvaliti u svoje ime i u ime tima, riječi su Erola Mujanovića, jednog od osnivača NGO Marathon Sarajevo.

Bila je ovo prilika za sve trkače da istrče jedan od posljednjih treninga pred tapering i odlazak u Split na polumaraton sljedećeg vikenda gdje će veliki broj bh. trkača otvoriti novu sezonu.

Foto: Elma Pašić

Učesnik današnje hvale vrijedne humanitarne akcije kroz zajednički trkački trening je i jedan od učesnika Atletske rekreativne lige u Sarajevu, Šuajb Solaković. Među trkačima poznat i kao Miki, Solaković je istaknuo važnost ovakvih zajedničkih humanitarnih akcija i predložio i češća okupljanja:

– Jedna ideja mi se vrzmala po glavi. Koliko zapravo donira svako od nas? Računica matematička je vrlo jasna, oko 20 KM u prosjeku. Međutim, obzirom na grupu, suštinski efekat je da je svako posredno donirao kompletan iznos koji je sakupljen. Poenta je da možemo puno više zajedno, jest da je floskula, ali je zaista tako. Ne bi loše bilo da se češće rade slične stvari. Čak da se periodično, na nekoj redovnoj osnovi organizuje, donatorski trening. Recimo, zima, proljeće, ljeto, jesen. Zašto da ne? Ako me pitaš, nisam za varijante ime i prezime, ni kome treba ni k’o donira. Ali u ime nekog udruženja, provjerenog zašto da ne? Rekao bih da se bez velike pompe, ipak prikupe značajna sredstva. Uostalom nije prvi put da se u režiji NGO Marathon slične stvari organizuju.

Za sve koji žele biti dio ove humanitarne akcije i donirati određena sredstva još uvijek možete ukoliko se javite na neki od kontakata udruženja NGO Marathon Sarajevo.

Vaši komentari

Banner