Antalija: Polumaratonac kolabirao 500m od cilja i preminuo u bolnici

Turski trkač, Zeynel Murat Batur (36), je kolabirao 500 metara od ciljne linije 12. Runatolia međunarodnog maratona u Antaliji (Turska) prošle nedjelje, a potom preminuo u bolnici.

1043
Zeynel Murat Batur (Foto: Instagram)
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Zeynel Murat Batur je trčao polumaratonsku dionicu. Nakon njegovog pada odmah je intervenisala medicinska služba, ali nažalost pomoći nije bilo. Prema Institutu forenzičke medicine u Antaliji, koji je obavio obdukciju, uzrok smrti je srčani udar.

Zeynel Murat Batur je bio aktivan bodybuilding sportista i trkač koji je iz Istanbula u Antaliju stigao sa grupom prijatelja kako bi po četvrti put učestvovao na ovom sportskom događaju.

Zeynel Murat Batur je fotografijom na društvenim mrežama podijelio svoje posljednje trenutke

Organizator trke, Ozset Emeklioglu, je poslije odgovarao na pitanje o tome traži li se od takmičara zdravstveno uvjerenje? Znamo da za učešće na ovakvim sportskim događajima prijava uključuje jednak pristup širom svijeta – takmičari učestvuju na vlastitu odgovornost.

– Učesnici prilikom prijave trebaju dati izjavu o učešću na svoju odgovornost i o eventualnom postojanju nekog zdravstvenog problema. Jednako je u Parizu, Amsterdamu ili Berlinu, izjavio je Emeklioglu.

Ukupno je na Runatolia maratonu u Antaliji trčalo 11.200 profesionalnih i rekreativnih trkača na tri trke (maraton, polumaraton i 10.000m).

Nezgodu, koja je srećom prošla bez većih posljedica, imao je nedavno i Splitski polumaraton (trkač je također kolabirao 500m od cilja), a zbog čega još jednom posebno upozoravamo trkače da ovakvim trkama pristupaju sa puno nužnog opreza uz osnovu da prije ulaska u teži trening obavezno obave ljekarski pregled.

Vaši komentari

Banner