11 razloga da počnete da trčite

Često, ali pogrešno mišljenje je da trkač može postati samo onaj ko se rodio za trčanje. Mnogi i ne pokušaju, i unaprijed sebe ubijede da je trčanje teško i nemoguće.

3142

Piše: Ljilja Lukić

Trkači imaju običaj da kažu – kad ti život da limun, počni da trčiš.

Trčanje je najbolji način da izguraš neka teška vremena, a evo nekih dobrih razloga da trčanje postane tvoja dobra navika:

1. Ako tražiš nove prijatelje

Trčanje je odličan način da upoznaš zanimljive i zabavne nove prijatelje. Provjeri da li već postoje neke trkačke grupe kojima se možeš pridružiti. Nemoj da brineš u kakvoj si formi ili koliko brzo možeš da trčiš. Svako nekada mora da počne i svi smo jednom bili na početku.

2. Ako ste odnedavno single

Ako se ne osjećaš dobro poslije raskida, ostavi piće, ugasi TV, skloni se sa društvenih mreža i kreni na trčanje. Istrčati polumaraton ili maraton je mnogo ljepši osjećaj nego trčati za bivšim/bivšom.

3. Ako se osjećaš zabrinuto ili si pod stresom

Život je težak, nekada nije fer i zabavan. Ako te muče brige i stres, počni da trčiš! „Runners high“ stvarno postoji. Najveće probleme možeš da riješiš dok trčiš, ili da dođeš do nevjerovatnih ideja.

4. Ako se zaglaviš u rutinu

Ako se zaglaviš u obavezama i treba ti promjena, postavi cilj, prijavi se na trku i trči!

5. Ako ti očajnički treba vrijeme samo za sebe

Budimo iskreni, kome ne treba nekad da bude malo sam sa sobom i svojim mislima? (posebno zaposlenim mamama).

6. Ako previše trošiš na izlaske

Tražiš način da uštediš novac i smanjiš izlaske? Evo najboljeg izgovora: „Ne mogu večeras, ujutru trčim“.

7. Ako tražiš način da popraviš mišljenje o sebi

Nemoguće je preći finiš liniju i ne osjećati se ponosnim.

8. Ako prolaziš kroz težak period

Kada si tužan, teško je ostati motivisan. Želiš samo da legneš, pokriješ se preko glave i prespavaš dok sve ne prođe. Trčanje ima neprocjenjivu vrijednost kad si u fazi dane želiš da izađeš iz rupe u koju si se zavukao. Kada si u takvoj fazi, najbolji izbor su preznojavanje, svjež vazduh i fizička aktivnost.

9. Ako želiš da budeš zdrav

Da li ćeš izgubiti mnogo kilograma ako počneš da trčiš? Možda. Možda nećeš izgubiti sav višak kilograma, ali ćeš osjećati da imaš sjajno tijelo. Trčanje će ti pomoći da budeš ponosan na tijelo koje imaš i za koje si naporno radio.

10. Ako voliš da jedeš

Želiš da pojedeš pizzu bez griže savjesti? Zahvaljujući trčanju možeš i to.

11. Ako si ljudsko biće

Ne moraš biti rođen kao trkač, atletičar, biti fit ili sportski tip da bi počeo da trčiš. Trkači su različitih godina, visine, težine, nacije, ekonomskog stanja… Sve što je potrebno jeste da izguraš nekoliko nedelja dok ti trčanje ne postane navika i nestane osjećaj da ćeš umrijeti dok trčiš.

Trkačka zajednica je najinkluzivnija grupa na svijetu i svi su dobrodošli.

Vaši komentari

Banner