Nema razloga da se izvinjavate

Da li vam se dešavalo da se izvinjavate za neke stvari koje su u trkačkoj zajednici normalne, ali odjednom postaju problematične kada su u pitanju netrkači?

1445

Pripremila: Ljilja Lukić

Vrijeme je da trkači prestanu da se izvinjavaju i budu prihvaćeni sa svojim stilom života kao nečim čime treba da se ponose.

Bez obzira da li ste profesionalac ili rekreativac, uživajte u svojoj opsesiji trčanjem bez osjećaja krivice.

Evo samo nekih od situacija za koje definitivno ne treba da se izvinjavate:

1. Otkazivanje izlaska zbog treninga/trke

Bez obzira na prevrtanje očima na koje ćete naići, nemojte da se stidite odlaska na spavanje u 22:00h – rani odlazak u krevet vodi ka novom PB-u. Najmanje što vam treba je jutarnji trening dužine sa mamurlukom.

2. Objave o završenoj trci

Ako ste istrčali prvi polumaraton i želite da svi to znaju, zaslužujete pažnju i divljenje, bilo da je to stiker na automobilu, post na facebook-u, poruke svim prijateljima, selfie sa finiš linije ili pivo sa prijateljima poslije trke. Neki jedostavno vole da objave svaki svoj pretrčani kilometar i ako im je sva ta pažnja dodatna motivacija – onda ih treba pustiti da to rade bez osjećaja krivice.

3. Previše para za startnine

Trkači su čudaci – ustaju prije sunca, trče gomile kilometara, veći dio treninga/trke pate, a jedino što očekuju od toga je majica (koja je rijetko kad odgovarajuća) i medalja. Pa zašto onda štede svaku paru za kotizaciju?Zašto ne štede za putovanja za vikend ili večere sa prijateljima? Zato što vole da idu na trke. Te medalje nas podsjećaju da smo uspjeli, a majice ćemo pokloniti, nositi na treninzima, ili na nekoj sljedećoj trci. Ni jedan izlazak ne može da donese onaj osjećaj koji ima utrčavanje u finiš na trci.

4. Promjena navika u ishrani

Ako umirete za velikim masnim hamburgerom nakon treninga dužine, onda pojedite hamburger. Ako umjesto sladoleda naveče morate da pojedete mrkvu, da bi vam se stomak smirio ujutru – onda je pojedite. Ako morate da pratite određeni plan ishrane iz bilo kog razloga – pratite ga. Bitno je da se osjećate dobro zbog onoga što jedete – sve je to samo vaš problem i ničiji drugi.

5. Promjenljiva veličina odjeće

Ako ste redovno počeli da trčite, veličina odjeće će se mijenjati. Neki trkači smanje veličinu pantalona za dva broja nakon dugog treninga ili maratona. Drugi povećaju zbog mišića. Kod nekih nema promjena jer trče taman toliko da održe težinu. U vremenima kada je imperativ „savršeno tijelo“ ljudi treba da prestanu da reaguju na komplimente ili kritike na svoj izgled, naročito nakon teškog posla koji su odradili na treninzima.

Vaši komentari

Banner