ARK Puls Brčko: Zdrav život, druženja i putovanja

Amatersko-rekreativni klub „Puls“ iz Brčkog, osnovan je prije godinu dana.

2035

Razgovarala: Ljilja Lukić

Kako kažu glavna motivacija članovima kluba bio je spoj i kombinacija zdravog života kroz redovne sportske aktivnosti s jedne strane, te zajednička želja za druženjem, putovanjima i sticanjem novih poznanstava, s druge strane.

– Trenutno imamo oko dvadesetak aktivnih članova i to raznolike starosne dobi i spola. Nekoliko članova dolazi iz drugih gradova. Imamo popriličan broj simpatizera koji nas podržavaju u ostvarivanju naših trkačkih ciljeva, a iz dana u dan našim treninzima se priključuje sve više novih članova, kaže Zlatko Matanović.

Iako postoje tek godinu dana, „Pulsovci“ su već istrčali popriličan broj trka kod nas i u regionu: GRAWE noćni maraton Zagreb,  Polumaraton Etno selo „Stanišići“ Bijeljina, Novosadski maraton, Zagrebački noćni CENER, Krapinski Cener, Osječki Ferivi polumaraton, Merkur Run4lifestyle 10K, NGO “Marathon” Sarajevo, Karlovački cener , Vidovdanska trka Brčko, Coca Cola noćna desetka powered by Ferivi & OLJM – Osijek…

Primjetna ekspanzija rekreativnog trčanja nije zaobišla ni Brčko.

– Ono što nas najviše raduje je osjetno povećanje broja rekreativnih trkača. To znači da se svijest ljudi pomalo mijenja. Pozitivni primjer nas kao upornih i redovnih „rekreativaca“, omasovljavanje trkačke populacije u okruženju, sve veća zastupljenost u medijima, te saznanja o benifitima koje trčanje ima na opšte zdravstveno stanje onoga koji ga praktikuje, doprinijeli su ovakvom pozitivnom trendu, rekao je Jurica Dugeč za Moje trčanje.

Ali, iako je rekreativaca sve više, problem je nepostojanje adekvatnih staza za trening.

– U Brčkom ne postoje adekvatni uslovi za trčanje. Nemamo uređene staze, a lokalna zajednica, nažalost, još uvijek nije prepoznala važnost ulaganja u jednu ovakvu sportsku aktivnost. Iskreno se nadamo da će se stvari promijeniti u pozitivnom smislu. Za sada su, travom obrasla atletska staza gradskog stadiona, gradski park i ulice grada, glavna mjesta na kojima se može rekreativno trčati, dodaje Vanja Romanić.

Nepostojanje adekvatnih uslova za trčanje ih naravno ne spriječava da planiraju nove izazove.

– Osim individualnih želja za ostvarivanje što boljih rezultata, istakli bi i planove sve većeg omasovljavanje našeg kluba, organizovanje škole trčanja uz podršku naših poznatih atletičara, kao i učešće na nekom od maratona/polumaratona izvan prostora ex-Yu (Venecija, Beč, Rim, Prag i sl.).

Na pitanje o značaju rekreativnog bavljenja sportom, „Pulsovci“ su kratko i jasno odgovorili: „U zdravom tijelu zdrav duh!“

Zlatko Matanović ističe da je „Puls“ otvorenog tipa, i svi su dobrodošli:

– Dobrodošao je svaki pojedinac koji želi osjetiti pozitivne vibracije na trkama u našem gradu i u regionu. A uz malo truda i dobre volje prvi trkački koraci i prve dužine dostupne su svakome pojedincu koji to bude želio. Kako kaže naš kolega i jedan od najboljih atletičara u BiH, Srđan Samardžić: “Sve je u glavi“!

Vaši komentari

Banner