Da li je čokoladno mlijeko stvarno dobro za oporavak?

Čokoladno mlijeko sadrži savršen odnos ugljenih hidrata i proteina (između 3:1 i 4:1) koji ubrzava oporavak nakon intenzivnog vježbanja.

1266

Pripremila: Ljilja Lukić

Pomaže da se nadoknade izgubljene tečnosti i elektroliti i sadrži ključne nutrijente za zdravlje, kao što su kalcijum i vitamin D, a i relativno je jeftino u poređenju sa sportskim pićima kojih je sve više na tržištu.

Ali, da li su sve ove tvrdnje istinite?

Ako je čokoladno mlijeko nakon trčanja stvarno najbolje za oporavak mišića, kakvo je u poređenju sa mnogo skupljim pićima za oporavak? Šta kažu istraživanja?

Svrha oporavka nakon treninga je da se nadomjesti glikogen (šećer) pohranjen u mišićima i započne proces sinteze (obnavljanja mišića) tako da se tijelo pripremi za novi trening.

U jednom od istraživanja biciklistima su data tri različita pića (jedno od njih je bilo čokoladno mlijeko) i mjereni su efekti svakog od njih na oporavak. Rezultati su pokazali da je čokoladno mlijeko jednako efikasno, ako ne i efikasnije od specijalizovanih napitaka sa identičnim nutritivnim sastavom.

Kako pronaći idealni napitak za oporavak?

Idealan napitak ima odnos 3:1 i 4:1 ugljenih hidrata i proteina. Nije bitno da li ga pravite sami kod kuće, koristite čokoladno mlijeko  ili neki drugi gotovi namjenski napitak, sve dok ima potreban odnos.

Ugljeni hidrati su potrebni da bi dopunili glikogen i brzo dospjeli u krvni sistem. Proteini sadrže mnoge, ali ne sve, esencijalne kiseline neophodne da zaustave pucanje mišića i započnu njihovu obnovu. Napitak mora i da nadoknadi izgubljenu tečnost i elektrolite, a i da bude prihvatljivog ukusa.

Čokoladno mlijeko nije čarobni napitak, ali su istraživanja pokazala da je dobro ili čak i bolje od specijalizovanih napitaka sa sličnim nutritivnim vrijednostima. Bogato je ključnim nutritijentima kao što su kalcijum i vitamin D, koji igraju važnu ulogu za zdravlje kostiju i često nedostaju u ishrani trkača. Čokoladno mlijeko je jeftinije od većine sportskih napitaka, a ima i dobar ukus.

Ono što se može uzeti kao nedostatak jeste da se mora čuvati na hladnom, kao i problem koji stvara kod onih koji nisu tolerantni na laktozu.

Vaši komentari

Banner