1. Tuzlanski noćni polumaraton: Potencijal za najbolju noćnu trku u regiji

Startom na Panonskim jezerima nekoliko stotina trkača proteklog vikenda, ispisan je još jedan dio historije rekreativnog trčanja u Bosni i Hercegovini. Nakon što smo prošle godine dobili 1. Noćnu peticu u Travniku, zatim, ove godine 1. Noćni cener u Sarajevu, Tuzla je dodala i 1. polumaraton koji se trči ulicama grada poslije zalaska sunca.

1565
Foto: Darko Zabuš

Piše: Nicolae Golea

Trčanje ulicama jako lijepe Tuzle noću i festival Kaleidoskop gdje su u tri dana nastupile brojne muzičke grupe, atraktivan je i privlačan spoj radi kojega baš želite provesti trkački vikend u gradu soli.

Organizaciju potpisuje Atletsko rekreativni klub Rekreativci Tuzla i u samo dva mjeseca uspjeli su napraviti jako dobar posao – organizirati dvije trke ulicama grada, polumaraton i fun run 5 km. Za organizaciju svoje prve trke odlučili su se nakon tri godine zajedničkog djelovanja i brojnih istrčanih trka u regionu i šire gdje su sakupljali iskustva. Kada su shvatili da imaju dovoljno snage i prikupljenog znanja da i sami prionu organizaciji trke, hrabrosti nije nedostajalo.

Sve na što su mogli uticati da izgleda dobro učinili su. Vidljivo je po angažiranju velikog broja volontera, policije i medicinskih djelatnika. Problematična je bila gradska rasvjeta na dva dijela rute polumaratona koja je bila ugašena. Možda su mogli improvizirati neke reflektore na tim dijelovima ali opet ako se vratimo na to da su imali samo dva mjeseca za organizaciju trke koja se inače organizira godinu dana, nećemo puno zamjeriti. Ostalo su sve sitnice kojih ima na svakoj trci i bez kojih se ne može. Ono što se može jeste svesti na minimum u što vjerujemo da će dogodine i biti.

Tuzlanskim rekreativcima ostaje važan zadatak da u narednim godinama što bolje pripreme sugrađane i promijene njihovo viđenje ovakve jedne manifestacije. Kada i oni to prihvate na pravi način i ne budu nervozni zbog zaustavljanja prometa te ne budu se iz sporednih ulica uključivali u promet dok je u toku trka, a što je bilo na dosta mjesta, Tuzla će imati fantastičan trkački događaj. Ali to je nešto što imamo u svakom našem gradu gdje se održava neka trka, vjerujemo da će brzo doći do promjene u tom smislu.

Foto: Alena Kulenović

Nadamo se da će organizator ovaj termin fiksirati i već za narednu godinu certificirati stazu što će dovesti ovu trku na nivo regionalno popularne. Na dobrom su tragu.

Polumaratonska trka je imala 333 finišera u obje konkurencije, a sve ukupno sa trkom na 5 km ta brojka se popela na blizu 600 učesnika. Pobjedu je odnio Srđan Samardžić sa istrčanim vremenom 1:15:22. Drugo mjesto je osvojio Slaviša Bunić sa 1:17:20, a dvije sekunde sporiji je bio Alija Imamović kojemu je vrijeme 1:17:22 donijelo treće mjesto.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Sonja Stolić čije vrijeme glasi 1:21:09. Drugo mjesto je pripalo bh. trostrukoj olimpijski Luciji Kimani Marčetić koja je istrčala za 1:21:40. Na trećoj poziciji našla se Jelena Kosić i njeno vrijeme 1:29:43.

Na Fun Run 5k trci pobijedio je Aleksandar Dalić. Drugoplasirani je završio Davor Vidović, a trećeplasirani Mladen Samardžić. U ženskoj konkurenciji slavila je Jelena Vasiljević. Na drugom i trećem mjestu završile su Monika Tončević i Aida Hajduković Kristiansen.

Vaši komentari

Banner