Tuzlanska trail liga: 15 kola u premijernoj sezoni; osnovni ciljevi promocija traila i omasovljenje

Svjedoci smo u posljednje vrijeme pokretanja novih utrka diljem naše zemlje, a i nekoliko trkačkih liga. Trkačka zajednica Bosne i Hercegovine se širi i slijedom toga potrebe za bogatijim sadržajem i ponudom trkačima su opravdane.

1303

Pripremio: Nicolae Golea

Nekolicina zaljubljenika u trail trčanje u tuzlanskom kraju formirali su i pokrenuli prvu Tuzlansku trail ligu.

Liga je svoj start doživjela proteklog mjeseca u kojemu su održana dva kola, a u planu je da svakog vikenda do kraja mjeseca oktobra održe po jedno kolo.

– Tuzla svojom konfiguracijom terena spada u kotlinske gradove gdje je gro grada smješten u dolini rijeke Jale, sa svojim padinskim naseljima koncentrisanim na brdima koja okružuju grad. Pored okolnih brda sa nadmorskom visinom ispod 500m, grad se jednim dijelom prostire na obroncima planine Majevice čija je nadmorska visine oko 800m. Odlika kotlinskih gradova je nažalost smanjeno strujanje zraka, takav atmosferski pritisak koji uzrokuje zadržavanje polutanata od izduvnih gasova, te velikog broja individualnih ložišta na čvrsta goriva, a nerijetko i pojavu guste magle u samom gradu, govori na početku razgovora Edin Dizdarević, pokretač Internet i Facebook stranice Tuzla trail running, i objašnjava kako je došlo do sve veće potrebe tuzlanskih rekreativaca da trče u prirodi:

Edin Dizdarević

– Sve te nečistoće u zraku, koje su evidentne u zimskom periodu, mada ni u ljetnom periodu zrak u Tuzli nije značajno kvalitetniji, su jedan od glavnih motiva za „bijeg“ iz grada. Temeljem toga, u posljednje vrijeme bilježimo sve veći broj građana koji spas za čistim zrakom nalaze odlaskom u prirodu, organizovani u planinarskim društvima, a nerijetko i u privatnom aranžmanu. Tako isto i sve veći broj trkača rekreativaca je, u vrijeme povišene koncentracije nečistoća u zraku, svoje treninge nastavljao odlaskom u prirodu trenirajući po okolnim brdima i planinama.

Zajedno sa Edinom u ovoj priči je i poznati tuzlanski triatlonac i trail trkač Mladen Nedić, također zaljubljenik u trčanje u prirodi. Za sada njih dvojica vode ovu prvu sezonu u kojoj kao glavni cilj vide promociju trail trčanja, da trkači se bolje upoznaju sa trčanjem u prirodi.

– Problemi s početka priče, o kotlinskoj konfiguraciji terena, atmosferskom pritisku, magli i nečistoćama u zraku su ustvari bili inicijalna kapisla i „natjerali“ da entuzijasti okupljeni u priči o trail trčanju istražuju teren kojim raspolažu. Na taj način su prepoznali prednosti konfiguracije brdovitog terena oko grada. Nakon velikog broja održanih treninga u prirodi, po utvrđenim planinarskim stazama i slično, uočili su da konfiguracija terena sa svojom visinskom razlikom i prirodnom podlogom se mogu kategorisati kao odlične staze za trail trčanje. U biti, iz centra grada se uz vrlo malo trčanja po asfaltnim površinama, može vrlo brzo priključiti na neku od trail staza, koje će se u narednom periodu detaljnije označavati, riječi su Mladena Nedića.

Mladen Nedić

Do sada je u protekla dva kola učešće uzelo 20 trkača ali s obzirom na ljetni period i početak lige, te druge trke koje su se poklopile isti dan, ne sumnjamo kako će trkači iz tuzlanskog kraja ali i šire prepoznati ovaj projekt i sve više mu se priključivati.

– Jedan od načina promocije trail trčanja u gradu, kao i promocije potencijala kojeg imamo je i organizacija Tuzlanske trail lige. Okupljeni entuzijasti i ljubitelji trail trčanja su organizacijom Tuzlanske trail lige htjeli za početak da animiraju što veći broj rekreativaca trkača koji će se upoznati sa osnovama trail trčanja, i prelijepim šumskim stazama izvan gradske gužve, a u konačnici da se uvede i uvijek rado prihvaćen takmičarski duh, objašnjava Nedić te nastavlja:

– Planirano je da liga traje do kraja oktobra, da svaki vikend organizujemo jedno kolo i da pokušamo u tom periodu upoznati učesnike, takmičare, sa svim stazama koje imamo u programu, različito kategorisane prema zahtjevnosti, dužini (12-50 km) i visinskoj razlici (400-1600m). U programu je predviđena organizacija i noćnih utrka što zahtjeva ozbiljniji pristup organizatora, ali zasigurno priliku početnicima u trail trčanju da dožive posebnu dimenziju trčanja u prirodi. Pored trčanja po stazama u prirodi, kao poseban test snage i brdskog trčanja zamišljena je organizacija utrke koja će se bodovati prema broju odrađenih ponavljanja na stazi dužine 2 km i visinske razlike 180m za 120min (120mins of Ilinčica hill repeats).

Prva sezona je testna u kojoj je osnovni cilj promocija vježbanja u prirodi, upoznavanje sa trailom i omasovljavanje ali već za sljedeću sezonu organizatori imaju ozbiljne planove i iskorak u organizacijskom smislu.

– Nakon završene lige krajem oktobra, a prema odzivu i broju trkača, planirana je priprema, dodatno obilježavanje i mapiranje staza za ligu iduće godine, kao i izrada pravilnika Tuzlanske trail lige u kojem će detaljnije biti određeni način bodovanja i pravila. Zasad smo na početku priče, a očekujemo pozitivan feedback učesnika, jer ideja je bazirana na pozitivnom širenju sportskog duha i zdravlja, a u konačnici i boravka u prirodi na čistom zraku, rekao je za kraj Edin Dizdarević.

Sljedeće kolo na rasporedu je 06. 08. u 8 sati. Naziv staze je Vršani, a duga je 17,5 km sa visinskom razlikom 610m.

Vaši komentari

Banner