PREJEDANJE: Trening treba biti nagrada, a ne hrana

Umirete od gladi nakon treninga? To nije neobično, jer redovni treninzi mogu da ubrzaju metobolizam i pojačaju glad.

2707
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Obzirom da je naučno dokazano da ste više gladni nakon treninga, to ne bi trebalo da služi kao izgovor da se bacimo na burgere, pomfrit i pizzu.

Često precjenjujemo broj kalorija koje smo sagorili i završimo sa unijetih mnogo više nego što tijelu treba da izgradi mišiće. Ili jedemo pogrešnu hranu.

Dva puta razmislite o kalorijama

Da li ste stvarno na 5 km istrčali onoliko kalorija koliko ima velika kutija sladoleda?

Često podcjenjujemo kalorije koje unesemo kroz hranu, a precjenimo broj kalorija koje izgubimo tokom treninga. Budite realni kada dođete u situaciju da izaberete šta ćete pojesti nakon treninga.

Naravno da nema ništa loše u tome da ponekad pojedete sladoled, ali nakon treninga je mnogo bolja opcija obrok sa složenim ugljenim hidratima, visoko kvalitetnim proteinima i dobrim mastima.

Da li ste stvarno gladni?

Ako niste sigurni, možda samo niste pili dovoljno vode tokom treninga. Osjećaj žeđi može često da se pomješa sa glađu, pa prije nego što posegnete za obrokom, popijte veliku čašu vode i sačekajte da vidite šta će se desiti.

Ako vam stomak i dalje krči, trebalo bi nešto da pojedete. Nakon kratkog treninga, dovoljno vam je 150 do 200 kalorija, znači grčki jogurt ili šaka badema.

Ne preskačite obroke

Ako ste previše gladni nakon treninga, možda niste dovoljno jeli tokom dana. Redovni obroci drže šećer u krvi pod kontrolom, pa je manja šansa za prejedanje. Koliko često treba da jedete, zavisi od vaših ciljeva.

Pametnije planirajte trening

Ako ste uvijek gladni nakon treninga, onda ga planirajte prije nekog od glavnih obroka.

Nije bitno da li volite da trčite prije doručka, ručka ili večere, pametan plan daje vam šansu da dopunite energiju kompletnim obrokom. Tako vam ne treba užina, što su u stvari samo dodatne kalorije između obroka.

Ne trenirajte da biste se nagradili hranom

Često se mučimo na treningu samo da bi mogli poslije da se nagradimo nekom poslasticom. Probajte da promijenite način razmišljanja. Trening treba da bude nagrada, a ne hrana.

Najbitnije je da slušate tijelo. Ako ste gladni, ne ignorišite krčanje u stomaku. Naučite da razumijete signale koje vam tijelo šalje i nadomjestite energiju balansiranim obrokom.

Vaši komentari

Banner