RUN KONFERENCIJA (MOSTAR): U znaku promocije knjige “Trail za sve – Osnove trčanja u prirodi”

Navikli smo prethodnih godina da u sklopu trkačke manifestacije “Mostar Run Weekend” pratimo i zanimljiva predavanja dan prije takmičenja.

1483
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Tradicionalno se petkom održavala “Run konferencija” sa zanimljivim gostima koji su nudili informaciju više o trčanju, jednostavnoj aktivnosti o kojoj međutim uvijek možete spoznati nešto novo.

Povratak u program

U pandemijskim 2020. i 2021. godini “Mostar Run Weekend” je sačuvao tradiciju i održao takmičarski dio manifestacije, ali je iz razumljivih razloga izostala Run konferencija koja se bavi temama iz oblasti trčanja.

Više o Mostarskom polumaratonu čitajte na LINK-u.

Ona je vraćena u program u sklopu šestog izdanja “Mostar Run Weekenda” i biće održana u petak (19 sati), 18. 3. 2022. u dvorani Princess koja se nalazi na šestom spratu Mepas Malla.

Run konferencija će biti u znaku izdavanja prve knjige o trail trčanju na našem govornom području, autora doc. dr. sc. Franje Lovrića i koautora dr. sc. Pavla Vlaheka: Trail za sve – Osnove trčanja u prirodi.

Gosti i teme

Knjigu će predstaviti vrhunska imena iz svijeta trčanja: Alen Paliska, član Upravnog odbora međunarodne trail organizacije i direktor 100 milja Istre; Vladimir Miletić, profesor sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, stručnjak za oblast outdoor aktivnosti; Pavao Vlahek, koautor knjige, doktor ultramaratonske reprezentacije Hrvatske; i autor Franjo Lovrić, direktor Mostarskog polumaratona, profesor na studiju Kineziologije Sveučilišta u Mostaru.

Svako od njih će govoriti iz svog domena o pojedinim dijelovima knjige, a konkretne teme su:

– ALEN PALISKA: Vrijednosti trkačke zajednice

– VEDRAN MILETIĆ: Benefiti sportskih aktivnosti na otvorenom

– PAVAO VLAHEK: Prevencija ozljeda lokomotornog sustava kod trkača

– FRANJO LOVRIĆ: Bosna i Hercegovina kao trkačka destinacija

Trail i cesta

U knjizi je posebno obrađena Bosna i Hercegovina kao trail destinacija sa terenima koji nude niz mogućnosti.

– BiH najvećim dijelom ima brdovit teren, dosta prirodnih bogatstava, nacionalnih parkova i parkova prirode gdje je trail trčanje idealna aktivnost. Kao autor i ispred organizacije Mostarskog polumaratona želim poručiti da je trkačka zajednica jedno i da trkači koji idu primarno na trail, trče i cestovne trke, dok se cestovni trkači za svoje trke pripremaju trčeći u prirodi. Prema tome, to dvoje se ne bi trebalo odvajati. Iz obje oblasti i jedni i drugi mogu nešto naučiti i prisvojiti nova znanja, rekao je Franjo Lovrić.

Posjetitelji konferencije će imati priliku nabaviti primjerak knjige autora Lovrić – Vlahek: Trail za sve – Osnove trčanja u prirodi.

Prijave za Mostarski polumaraton su u ovom trenutku zatvorene, ali se još uvijek možete prijaviti na Humanitarnu 4K trku (LINK). Ovogodišnji partner humanitarne 4K trke je Minores, organizacija za pomoć beskućnicima, socijalno ugroženim osobama i mladima. Više o ovoj trci možete saznati na LINK-u.

– Ove godine nailazimo na izuzetan odaziv građana, trenutno imamo preko 900 registriranih trkača. To je jako važno za organizaciju jer je jedan od ciljeva da se pokrene lokalno stanovništvo. To je za njih ulaznica u svijet trčanja, da se upoznaju sa tom energijom i osjete što trčanje donosi. A onda se nadamo da će dio tih trkača u budućnosti sudjelovati na Mostarskom polumaratonu. U isto vrijeme radimo i dobro djelo jer je trka humanitarnog karaktera za udrugu Minores, izjavio je Lovrić.

Vaši komentari

Banner