11. Sarajevski polumaraton: Brojne novine za najbolje izdanje do sada

U susret 11. izdanju Sarajevskog polumaratona iskoristili smo priliku da porazgovaramo sa članovima NGO Marathon Sarajevo koji pripremaju i čine sve kako bi ovogodišnje izdanje bilo daleko najbolje do sada.

1504
Foto: Jasmin Šaković
Banner
Banner

Pripremio: Nicolae Golea

Možemo reći da su brojne novosti koje nas očekuju 17. septembra kada će oko 3000 učesnika, koliko organizatori očekuju na svim trkama, trčati ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Pasta party, ćevapi…

– Novosti ima nekoliko i ovdje možemo podijeliti sa vama neke najvažnije, a koje se tiču dodatnih usluga za učesnike polumaratona. Nakon brojnih upita odlučili smo ponuditi sarajevsku klopu svim trkačima kada prođu kroz cilj pa ćemo tako u saradnji sa najprestižnijom ćevabdžinicom u BiH svim trkačima dati gratis peticu ili veggie sendvič kada prođu kroz cilj. Također, od ove godine uvodimo i pasta party odnosno tjesteninu za trkače, a sve to će se desiti u BBI centru dan prije trke gdje će učesnici polumaratona dobiti vaučer za pasta obrok. Biće tu i drugih iznenađenja na trasi ili u zoni starta i cilja ali prepustićemo i trkačima zadovoljstvo da samo otkriju prijatna iznenađenja. U novosti spada i novi dizajn oficijelne polumaratonske majice koji je proizvod naše saradnje sa najboljom domaćom dizajnerskom kompanijom, objašnjava Vladimir Grabovac, član udruženja i jedan od trenera škole trčanja i dodaje:

– Sve u svemu, u ovoj godini će učesnici polumaratona u Sarajevu dobiti ponovo pravo trčanja vrhunskom trasom, dizajniranu majicu i medalju, okrepu, pasta party, startni i finišerski paket, brendiranu vrećicu, mjerenje rezultata čipom, slike sa trke, obrok na cilju trke, brojne napitke kao što su DukatFit, pivo, vodu, sok, muzičke stanice tokom trke uz još nekoliko iznenađenja.

Vladimir Grabovac (prvi s lijeva)

100 novih trkača iz škole na polumaratonu

NGO Marathon Sarajevo je poznata po svojoj produktivnoj školi trčanja koja je iz godine u godinu bilježila stopostotni rast po broju prijava, a u ovogodišnjoj 5. sezoni upisan je i 500. član. Bitnost škole trčanja je nemjerljiva kako za sveukupnu trkačku zajednicu naše zemlje tako i za Sarajevski polumaraton gdje svaki član koji prođe školu trčanja debituje i istrči svoj prvi polumaraton.

– Što se tiče najpozitivnije priče u gradu, Škole trčanja Klix, peta generacija školaraca će kao i prethodna imati oko 100 startera na polumaratonu. Ostaje nam još nekoliko dužinskih treninga prije nego utvrdimo finalne liste, ali radi se o iznimno vrijednim trkačima i trkačicama od kojih većina nije propustila niti jedan trening čak i po ovim vrućinama. Promjena životnih navika u društvu i promocija zdravog načina života je u srcu naših aktivnosti i veoma smo sretni zbog ovako velike grupe novih trkača od kojih se većina nikada ranije nije bavila trčanjem, pojašnjava Jasmina Korjenić, jedna od trenerica u školi trčanja.

Tomislav Cvitanušić (prvi s lijeva); Erol Mujanović (u sredini); Jasmina Korjenić (četvrta s lijeva na desno)

Važnost škole trčanja koju vodi NGO Marathon Sarajevo najbolje se oslikava u tome da samo od svojih školaraca mogu napraviti polumaraton na kojemu bi učestvovalo nekoliko stotina trkača koji su prošli jednu od 5 sezona škole.

538

– Vodimo veoma preciznu evidenciju, školu trčanja Klix je započela 691 osoba, a 538 je završilo u proteklih pet godina i postali su trkači. Prve godine je na kraju bilo 15 polaznika, druge godine 35, a nakon toga je nastupio eksponencijalni rast broja učesnika kako na prvim treninzima tako i na kraju ciklusa škole koji se uvijek završava velikim polumaratonskim ispitom, govori Franjo Šola, jedan od osnivača udruženja koje ove godine organizira svoj 11. polumaraton.

Franjo Šola (u sredini) sa polaznicima 5. generacije škole trčanja

Potreba za novim kadrovima

Kako proširenje ponude, organiziranje novih trka i dodavanje noviteta u 11. Sarajevski polumaraton zahtijevaju mnogo truda i napora, da li kadrovski udruženje može bez problema to iznijeti ili će pak trebati dodatnu pomoć?

– Jako mnogo radimo cijele godine, ali postava je ista kao prije. Od početka ove godine, nije bilo novih dolazaka u tim, standardna ekipa je tu. Od početka iduće godine ćemo ako mognemo zaposliti još jednu osobu u administraciji ako obim aktivnosti nastavi da raste ovim tempom, kaže Tomislav Cvitanušić i nastavlja:

– Ove godine smo organizirali dvije nove utrke (Deksalgin Spring Run i Merkur noćni cener), a imat ćemo  ukupno pet novih utrka jer dvjema navedenima treba dodati DM žensku trku, Tursku trku i Business run (prvi u BiH) koje smo dobili da radimo tokom godine. Uz sve već postojeće projekte, na kojima treba očuvati kvalitet, pritisak na organizaciju i na naš vrijedni tim je ogroman u ovoj godini.

Jesu li startnine preskupe?

U razgovoru sa organizatorima jedne trke ne možemo da ne upitamo o onome što je često tema brojnih debata rekreativaca, a to su cijene startnina za trke.

– Prije svega radi se o oblasti koja je potpuno subjektivne prirode i gdje je nemoguće zadovoljiti sve korisnike usluge jer su svi različiti. Prvih godina startnina je kod nas bila 20 KM, čak i manje, ali trkači su željeli više usluga iz godine u godinu i drugačiju trku. Sada smo to postigli i ispitivanja tržišta koja redovno sprovodimo pokazuju znatno veći stepen zadovoljstva korisnika naših usluga u zadnjih par godina, ali svakako razumijemo i da ima uvijek trkača kojima je iznos startnine preskup, govori Erol Mujanović i dalje objašnjava:

– Iz ugla organizatora uvijek nastojimo biti u vrhu regionalnih trka po pitanju ugođaja koji pružimo trkačima odnosno omjera cijena/kvalitet i onoga što trkači dobiju za ono što plate. Po komentarima trkača iz regiona, koji dobro poznaju sve regionalne polumaratone, to nam odlično uspijeva. Dovoljno je da uporedite finansijski dio startnine odnosno šta platite i šta dobijete u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Podgorici i Skoplju na primjer, kao i sam ugođaj odnosno emotivni i iskustveni dio trke.

Sa jednog od brojnih treninga škole trčanja

Kako pomiriti u našoj svakodnevnici obje strane i pronaći neku sredinu, teško je reći. Istina je da je standard u zemlji jako nizak i nije svima lako izdvojiti za startninu određeni iznos, ali isto tako i organizatori muku muče sa privlačenjem sponzora i partnera.

– Cjenovna politika je stvar poslovne strategije svake organizacije. Imate organizacije koje se bore najnižom cijenom i na takvim utrkama možete platiti startninu 20KM, dobiti flašu vode i eventualno medalju u cilju, trčati prosječnom rutom, i imati OK ugođaj. Takve trke imaju svoju publiku ali koja ih obično napusti kada iskrsne prva jeftinija utrka, a broj učesnika raste sporo ili nikako. Druga kategorija organizatora se pokušava izboriti kvalitetom usluge i upravo omjerom cijena/kvalitet usluge. Taj put je teži, ali dugoročno jedini koji organizaciji omogućava opstanak. U tu kategoriju organizacija spadamo i mi, a svake godine se pobrinemo da učesnici naše trke dobiju u vrijednosti bar dvostruko više od onoga što plate. Drugim riječima za startninu od 40-50KM trkači će u ovoj godini dobiti dvostruku vrijednost proizvoda i usluga prije, tokom i nakon polumaratona. Jasno je da svi uvijek možemo i trebamo biti još bolji, ali u prošloj godini smo bili jedini polumaraton u Evropi na kojem su svi učesnici dobili dvije majice i medalju, uz sve druge pogodnosti i poklone, govori Mujanović.

Iza njega je dugogodišnje iskustvo, brojne posjećene trke i saradnje sa drugim trkačkim organizacijama.

– Iz perspektive trkača, jer sam i sām trkač sa preko 100 istrčanih maratona i polumaratona, potpuno razumijem učesnike od kojih većina želi da dobije što više “svega” za što manje novca. To se zove racionalno ponašanje.

Možda obični trkač ne vidi sve strane organizacije i na prvu uvijek izgleda preskupo?

– Iz perspektive organizatora trke vrlo brzo naučite da ako želite kvalitet onda to košta. Također, kao organizator, pored navedenog startnog i finišerskog paketa, znate da imate 20 različitih vrsta troškova tokom godine, koji su većini učesnika trke nevidljivi, jer se jedan ovakav projekat priprema 12 mjeseci od strane vrhunskog i multidisciplinarnog tima. Uvijek će postojati cijena startnine ispod koje je nemoguće ići uz svu dobru volju, a o namicanju sredstava u BiH bismo mogli napisati enciklopediju, kaže Mujanović.

Od 75 do 3000

– Činjenica da smo u 10 godina došli sa 75 učesnika polumaratonskog vikenda na preko 3000, i sa 3 partnera na preko 30, nam pokazuje da je naš pristup ispravan i da radimo odlične stvari za zajednicu i za pojedince, pogotovo sa društveno odgovornim aspektom svake naše trke. Jer nemojte se zavaravati, danas u periodu izobilja trka čak i u BiH te u periodu sve zahtjevnijih trkača, koliko god da je trčanje u trendu i da doživljava procvat, niko nema obavezu doći na vašu trku. Sankcija tržišta nastupa odmah ako je vaša trka loša, skupa, nekvalitetna ili bilo šta drugo, rekao je za kraj Erol Mujanović.

Vaši komentari

Banner