Rasim Junuzović opet na Spartatlonu: Nadam se vremenu od oko 33 sata

Samo dva bh. trkača u istoriji su se izborili sa surovom ultramaratonskom trkom Spartatlon koja ima stazu dugu 246,8km od Atine do Sparte.

995
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

To su Mirsad Abdaković koji ju je 2014. godine prešao za 35 sati, 47 minuta i 9 sekundi te Rasim Junuzović koji je prošle godine trčao 35 sati i 39 minuta. Bišćanin se ove godine vraća na stazu i nastupit će 29./30. septembra.

– Pripreme su u završnoj fazi, osjećam se spremno i jako dobro. Bit će to drugi put da trčim Spartatlon, znam kakav me profil staze čeka i nikako se ne smije podcijeniti težina same trke. Nadam se da ću i ovaj put finiširati . Zahvaljujem se svojim dragim prijateljima na podršci i sponzoru JZU Gata Bihać, kaže Junuzović.

Iako je na ultramaratonima uvijek primarni cilj dovesti se do kraja trke, Rasim ima i onaj sekundarni…

– Cilj mi je naravno biti brži nego prošle godine. Nadam se vremenu od oko 33 sata. Mislim da po treninzima sigurno vrijedim puno više, ali treba to prenijeti na Spartatlon, rekao je Junuzović.

Svoje velike ultramaratonske nastupe je Bišćanin dosad vezao uglavnom uz Ultrabalaton u Mađarskoj i Spartatlon u Grčkoj.

– Vraćam se i na Ultrabalaton , ali Spartatlon je nešto posebno. Uz odrađenu normu, koju svaki trkač mora imati, potreban je poziv od samog organizatora. Samo rijetki imaju sreću trčati više puta Spartatlon i istrčati ga. Vraćam se zbog onog osjećaja kojeg sam imao kad sam završio trku i dodirnuo kip, stopalo kralja Sparte, Leonide, rekao je Rasim Junuzović.

Osim ova dva velika izazova kao želju izdvaja jedan poseban poduhvat…

– Ukoliko nađem sponzora volio bih trčati Badwater.

Vaši komentari

Banner