Cross za Dan Oružanih snaga BiH: Sjajna trka na minusu i snijegu u Rajlovcu

“Za one koji su spremni nema lošeg vremena”, to su pokazali i učesnici prvog crossa koji je održan u povodu obilježavanja 1. decembra – Dana OS Bosne i Hercegovine u Rajlovcu 28. novembra 2017. godine, a koji su trčali na temperaturi ispod 0 stepeni C, i na stazi koja je dijelom bila pokrivena prvim snijegom.

1960
Start trke
Banner
Banner
Banner

Piše: Šaban Žunić

Dobri rezultati i prijateljsko druženje nisu izostali.

Po prvi puta u kasarni Rajlovac je održana cross utrka otvorenog tipa na kojoj su pored pripadnika OS BiH učešće uzeli trkači iz SIPA-e i Granične policije BiH, kao i mladi atletičari i atletičarke iz pet atletskih klubova iz Bosne i Hercegovine: Novi Grad – Sarajevo, Zenica, Bosna, I. Sarajevo i Goražde.

Zajednički snimak svih učesnika

Jaka konkurencija

Nekoliko dana prije samog crossa znao sam da će to biti jedna sjajna sportska priredba, u rangu Državnog prvenstva BiH u crossu jer su svoj dolazak u Rajlovac potvrdili Stefan Ćuković, Alija Imamović, Kosta Šumar, Zaim Šuman i Faris Kobilica, kao i djevojke Alma Hrnjić i Katarina Lemez. Samo je bilo pitanje plasmana, odnosno ko će kome „gledati u leđa“ na cilju.

Prigodnim riječima dobrodošlice takmičarima na startnoj ravnini se obratio brigadni general Ivica Jerkić iz Operativne komande OS BiH, koji je označio i start cross utrke.

Alija Imamović i Kosta Šumar

Učešćem mladih atletičara i atletičari iz atletskih klubova cross utrka je bila sjajna sportska manifestacija, jer su na istoj trčali skoro svi trenutno najbolji bh. atletičari na srednje i duge staze.

Kao neko ko se pomalo i razumije u atletiku, nisam napravio grešku u procjeni po pitanju plasmana onih trenutno najspremnijih u muškoj i ženskoj konkurenciji. I moja malenkost je istrčala cross ispod 36 minuta, što za „starog vuka“ i nije tako loše, nadam se. Ovaj cross je još po nečemu poseban, jer sam trčao za ekipu Oružanih snaga BiH, a moj sin Armin za svoju ekipu – AK Novi Grad Sarajevo. Na trci niko nikoga „ne pušta“ ispred, jednostavno, to je tako u trčanju.

Posebno sam bio obradovan što nam se na crossu pridružio i prijatelj Armin Škandrić sa našeg zajedničkog druženja u ARL. Ispod u tabeli su rezultati prvih pet u plasmanu u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Najbolja tri

Cross, 9 kilometara, muškarci:

startni broj ime i prezime klub vrijeme plasman
624 Stefan Ćuković AK Istočno Sarajevo 28,34 1
627 Kosta Šumar AK Bosna 29,12 2
250 Alija Imamović AK Novi Grad Sarajevo 29,20 3
235 Faris Kobilica AK Zenica 29,26 4
260 Zaim Šuman OS BiH 30,50 5

 

Najbolje tri

Cross, 3 kilometra, žene:

startni broj ime i prezime klub vrijeme plasman
287 Katarina Lemez AK Istočno Sarajevo 10,38 1
253 Alma Hrnjić AK Novi Grad 10,47 2
349 Džejla Turković AK Novi Grad 11,40 3
270 Ajna Sivac AK Zenica 12,22 4
644 Dženana Hasanović AK Bosna 12,24 5
Katarina Lemez u cilju

U ekipnoj konkurenciji, u kategoriji muškarci najbolji su bili (1. mjesto): ekipa OS BiH; (2. mjesto): AK Novi Grad Sarajevo, (3. mjesto): SIPA. Kod žena, ekipno su najbolje bile (1. mjesto): AK Novi Grad Sarajevo; (2. mjesto): AK I. Sarajevo; (3. mjesto): AK Bosna.

Na ceremoniji zatvaranja, pobjednicima u pojedinačnoj konkurenciji uručene su medalje, a pobjedničkim ekipama uručeni su pehari. Svim ekipama koje su uzele učešće na crossu uručene su zahvalnice.

Stefan Ćuković, Kosta Šumar, Alija Imamović

Vojna olimpijada šansa sportistima

U vojničkom restoranu upriličeno je zajedničko druženje atletičara i atletičarki sa pripadnicima OS BiH, uz očekivanja da će neko od tih mladih bh. atletičara i atletičarki uskoro postati pripadnik OS BiH, te predstavljati OS BiH na raznim takmičenjima u/van BiH. San svakog sportiste je odlazak na svjetske igre, a sljedeće, 7. CISM Svjetske ljetne igre (Vojna olimpijada) biti će održane 2019. godine u Wuhanu (Kina) i to bi trebao biti više nego dobar motiv za ulazak u OS BiH ne samo atletičara, već i drugih vrhunskih bh. sportista.

Sa svojim atletičarima u Rajlovcu su bili i njihovi treneri, Aziz Kevelj (direktor atleskog mitinga u Zenici), Dragomir Čabrilo (selektor ženske atletske reprezentacije), Sead Kondo, Islam Đugum i Zaim Šuman.

Autor teksta

Lično bih bio sretan kada bi na našim budućim utrkama vidjeli atletičare i atletičarke iz svih naših atletskih klubova, čime bi pored masovnosti dobili vrlo kvalitetne utrke i odlične rezultate. Očekujemo i pozive atletskih klubova, saveza i drugih koji organizuju neku utrku da se na istima pojavi i ekipa OS BiH. Možda bi bilo dobro imati na nekom mitingu i jednu odvojenu trku pripadnika koji dolaze iz vojske ili policijskih agencija iz BiH.

Na kraju, poželio bih puno uspjeha našim atletičarima i atletičarkama koji će 10. decembra predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu u crossu koji se održava u Samorinu u Slovačkoj. Naravno, puno sreće i uspjeha i svima drugima koji će do kraja ove godine nastupiti na nekoj od utrka.

Vaši komentari

Banner