Šta raditi, a šta ne, u finalnoj pripremi za trku

Kako vaša nervoza polako, ali sigurno, raste dok se bližite trci, postavljate sami sebi dosta pitanja: trebam li raditi određenu pojedinost ili bolje ne?

2921
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Ovo su neki od najvažnijih odgovora…

DA

Podignite oporavak i broj sati spavanja

Izbjegavajte stres u večernjim satima. Pobrinite se da budete odmorni kad stanete na startnu liniju.

Napunite rezerve

Budite sigurni da ste napunili vlastite rezerve energije kako bi uspješno stigli do ciljne linije. Možete to postići punjenjem ugljikohidratima tri dana prije trke, ali bez potpunog eliminisanja proteina i masti.

Utvrdite detalje

Kako bi na dan trke bili bez stresa utvrdite sve korake koje trebate proći prije nego trka počne. Npr. kad je start, kako ćete stići do njega, šta se nudi na okrepnim stanicama (možda je pametnija ideja ponijeti svoje?) i slično.

Provjerite profil staze i spremite se za njega

Prema tome kakav je profil staze na ciljanoj trci možete i podesiti vlastite pripreme. Ako staza ima dosta uspona, ne dozvolite da vas to iznenadi, već se spremite kroz trening.

Trčite trasu trke

Ako ste u mogućnosti da trčite stazu na kojoj će se održati trka, onda imate prednost pripremiti se bolje.

Izračunajte realan cilj

Prema treningu koji ste prošli trebali bi znati otprilike realan rezultat svoje trke, a prema tome i odabrati tempo kojim bi trebali trčati. To će vam pružiti ugodniju trku i u njenom drugom dijelu.

Provjerite vrijeme

Prilagodite svoju opremu i tempo vremenskim uslovima na stazi.

NE

Eksperimentisanje

Radite na trci samo ono što ste testirali na treningu i kroz pripreme. To se odnosi na npr. ono što unosite tokom trke ili na opremu.

Nadoknađivanje

Ukoliko niste imali mogućnost trenirati po planu posljednjih nekoliko sedmica ili mjeseci, nikako u nekoliko posljednjih dana pred trku ne bi smjeli probati to nadoknađivati. Bolje je potruditi se da u trku uđete dovoljno oporavljeni.

Trening na koji niste naviknuti

Izbjegavajte ususret trci napore i treninge na koje niste navikli, a koji bi onda vjerovatno tražili duži oporavak. Npr. nemojte igrati fudbal u sedmici trke.

Obilazak grada

Iako je ponekad to teško ispoštovati rekreativcu, probajte što manje vremena provesti u turističkim obilascima koji će vas iscrpiti prije trke. Probajte to odložiti za dan poslije trke.

Izgladnjivanje

Evidentno je da kilaža može odlučujuće uticati na vaš rezultat. Ali ako se budete previše izgladnjivali u par sedmica prije trke da bi postigli željenu kilažu, vjerovatno ćete izgubiti i snagu i čvrstinu.

Vaši komentari

Banner