Motivaciona rupa: Najveća prepreka svakog trkača

Jako je teško, ili nemoguće, pronaći trkača kojem se motivacija povremeno ne povlači. Srećom ima načina koje možete primijeniti u situaciji kad upadnete u motivacionu rupu.

2423
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Trening partner ili klubovi i grupe u kojima možete upoznati ljude sa sličnim ciljevima mogu donijeti savjet, ohrabrenje ili podršku.

Dok je fizička snaga prolazna i možete je i izgubiti, mentalna snaga za prolazak kroz težak trening, a onda i generalno za životnu borbu s preprekama i izazovima s kojima se susrećete, se dostiže godinama i ostaje s vama zauvijek. Saznanje da ste se već suočili sa tako teškim izazovom pruža vam samopouzdanje i sigurnost da, s čim god se susreli u budućnosti, iznova to možete savladati.

Jedan od najjačih načina motivacije je svakako fokus na cilj. Kad imate cilj, imate se na šta koncentrisati i onda kreirati trening plan kojeg ćete se pokušati držati. Cilj, npr. određena trka koju onda možete podijeliti sa prijateljima i porodicom, pruža motivaciju. U isto vrijeme valja biti svjestan da se cilj ili trening plan mogu mijenjati, npr. radi povrede. Tako da trening zahtijeva dosljednost i fokus, ali u isto vrijeme i sposobnost za fleksibilnost i adaptaciju prema situaciji.

Tokom dužih treninga je dobro u sebi ih podijeliti na manje dijelove nego gledati npr. izaći na trening dužine razmišljajući o cjelini od 30km.

Ako nedostatak motivacije traje duže vrijeme, nekoliko sedmica, možda je to znak da trebate napraviti promjenu. Više odmora, drugačija aktivnost ili potpuni odmor za duži period.

Ponekad je teško priznati da stvari ne idu kako želite, ali nije loše s vremena na vrijeme prihvatiti i te unutrašnje glasove koji kažu da trebate odmor ili promjenu kako bi se u trening vratili sa novim elanom.

Vaši komentari

Banner