Kanita Bilić: U 2018. napadam lični i bh. rekord na 100m: 12.17

Jedna od najvećih nada bh. ženske atletike, Kanita Bilić (rođena 14. 09. 1997.) želi u ovoj godini rezultatski pokazati koliko je napredovala uloživši gomilu rada i truda kroz prethodni period.

4405
Banner

Piše: Ivana Jezildžić

U svijet atletike ušla je sa 7 godina. Kako navodi, krenula je maminim stopama u ovaj sport, a utjecali su i očevi geni jer je bio jako brz ragbijaš.

Nešto više od godinu dana trenira u VfB Stuttgart, gdje se osjeća prihvaćeno.

– U Stuttgartu sam zadovoljna. Prije svega moj odnos sa trenerom i atletičarima je na zavidnoj razini. Primili su me kao da sam njihova. Treninzi su mnogo jaki i trebalo mi je dosta vremena da se priviknem na takav rad i uslove. Uistinu sam prezadovoljna jer susrela sam se sa toliko novih stvari i vježbi u mojoj disciplini tj. sprintu, priča Kanita Bilić.

U 2016. godini ostvarila je odlične rezultate među kojima je obaranje nacionalnog juniorskog i seniorskog rekorda BiH na 100m. To njeno vrijeme je: 12.17.

U prošloj, 2017. godini, nismo je susretali na dosta natjecanja zbog povrede.

– Što se tiče 2017. godine, može mnogo bolje. Bilo je teško se priviknuti na toliko jake treninge, gdje sam se vjerojatno preforsirala i zadobila povredu zadnje lože. Zbog toga sam izostala sa puno natjecanja.

Državno seniorsko prvenstvo održalo se 10./11. 6. 2017. gdje je upisala učešće. Prvi dan je pobijedila na 100m sa pratećom povredom i bolom u nozi te osvojila 2. mjesto u štafeti 4x100m.

Nažalost, drugi dan prvenstva morala je prekinuti nastup na 200m zbog izrazitog bola, ali i iz predostrožnosti da se ne napravi još gore.

– Sada se fokusiram na 2018. Nedavno smo se vratili sa priprema iz Portugala, hvala Bogu bez povrede. Treninzi su uspješno odrađeni i sada nastavljam jako. Planiram oboriti rekord BiH na 100m i otići na neka veća takmičenja. Ali o tom po tom.

U željnom iščekivanju prvih takmičenja trenira dva puta na dan. Teško jeste, ali kaže da se trud isplati.

Moj tjedan sastoji se od treninga i samo treninga. Kada ima slobodnog vremena provodim ga sa svojim bratom Kristianom, roditeljima, a kada sam u Bosni, i prijateljima. Ne bih sve ovo uspjela proći bez njih koji su mi najveća podrška.

Kaže da se može uspjeti, ali da treba imati volju, želju, truditi se i ne dopustiti sputavanje od drugih. Usredotočiti se na treninge i biti u nekom svom svijetu, gdje puno toga lošega ne dopire.

Voljela bih da se mladi što više uključe u sport, da smanje odlaske u kafiće i konzumiranje cigareta i alkohola. Kako kaže ona izreka: Pitat će te starost, gdje ti je bila mladost, kazala je Kanita Bilić.

Vaši komentari

Banner