18. SPLITSKI POLUMARATON: Gotovo 450 bh. trkača starta na rivi

Prošle godine smo u ovo vrijeme najavljivali rekordan pohod bh. trkača (blizu 300) u Split na otvaranje trkačke sezone, a ove godine imamo još jednu potvrdu tendencije rasta broja trkača u BiH, kao i čitavoj regiji.

3889
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Na startnoj listi za Splitski polumaraton, koja je zaključena još krajem prošlog mjeseca jer je dosegnut limit od 2.000 prijavljenih polumaratonaca, je moguće uočiti da su prijavu kompletirala čak 372 trkača iz BiH za polumaratonsku trku.

Uz njih je na startnoj listi za trku na 5km još 31 trkač iz BiH, potom 30 njih na Štafetnom polumaratonu i 14 u dječjim trkama.

Prije četiri godine je Splitski polumaraton preseljen sa Marjana na ulice grada i otad bilježi stalni rast broja učesnika. Prethodne dvije godine je imao između 1.100 i 1.200 finišera, a ove je mjesec dana pred start u nedjelju (9 sati) sa 2.000 prijavljenih trkača već popunjen limit trke.

Od prošle godine trka ima startne zone (elite, A, B, C i D), a od bh. takmičara će iz elitne grupe ove godine nastupiti trostruka bh. olimpijka Lucia Kimani u ženskoj konkurenciji te Srđan Samardžić, Alija Imamović i Igor Mitrović u muškoj.

Pacemakeri

Na trci polumaratona osigurani su zečevi ili pacemakeri s vremenima 1:30:00, 1:40:00, 1:50:00, 2:00:00, 2:10:00, 2:20:00.

U svakom slučaju sve učesnike očekuje trka na jednoj od najljepših polumaratonskih staza u regiji, sa startom i ciljom na rivi, obilaskom Splita ulicama grada, trčanjem uz vojnu luku Lora, potom prolaskom atletskom stazom poljudske ljepotice, gradskog stadiona koji je 1979. godine, kad je izgrađen, važio za jedan od najmodernijih svjetskih, i Marjansku šumu. Trkačka kolona će uvezati istok i zapad grada te proći pored niza sportskih i kulturnih obilježja Splita.

Staza Splitskog polumaratona

Vaši komentari

Banner