2. TUZLANSKI POLUMARATON: Sa polumaratonske staze na festival (21. jula)

Trčanje u BiH je sve popularniji sport. Jedan od gradova u kome ovaj opći svjetski trend sve više ima tendenciju rasta je Tuzla, grad koji će ove godine biti domaćin 2. noćnog polumaratona.

3915

Moje trčanje – trcanje.net

Riječ je o jedinstvenom sportskom događaju kako na prostoru Bosne i Hercegovine, tako i šire regije, a čiji organizator je Atletsko rekreativni klub Rekreativci Tuzla.

Osim polumaratona, ARK Rekreativci Tuzla će u narednom periodu realizirati još jedan značajan projekt, a to je ljetna škola trčanja.

Veliko zanimanje

Prijave za 2. Tuzlanski noćni polumaraton su otvorene, a isti će biti održan 21. jula

Kotizacija za polumaraton do 30. juna iznosi 20 KM ili 10 EUR, do 15. jula 2018. – 40 KM ili 20 EUR dok je na dane 20. i 21. jula – 50 KM ili 25 EUR. Visina kotizacije za trku na 5 km će biti naknadno utvrđena. Prijave za polumaraton se mogu izvršiti na web stranici kluba.

2018. godine s početkom u 21 sat sa startom i ciljem na prekrasnim Panonskim jezerima. U samom startu zabilježeno je preko stotinu prijava, kako iz naše, tako i susjednih zemalja. Uzimajući u obzir izuzetno dobre reakcije koje je polučila prošlogodišnja organizacija, očekivanja su da ovogodišnji polumaraton bude još bolji i masovniji te da postigne svoj prvi i osnovni cilj, a to je da broj Tuzlaka učesnika bude veći nego lani.

Start na Panonskim jezerima

Učesnike polumaratona trka će od Panonskih jezera, kojima su prošle godine bili

Ljetna škola trčanja prvi je projekat koji je realizirao ARK Rekreativci Tuzla. Klub je osnovan početkom 2014. godine kao rezultat aktivnosti nekolicine ljubitelja trčanja. Danas broji preko 50 aktivnih članova s tendencijom rasta. Kao neprofitni klub čiji članovi i Uprava rade isključivo na volonterskom nivou, ima za cilj omasovljenje ovog sporta u Tuzli te da polumaraton, koji je bio san prve generacije, osnivača kluba, bude neizostavna trka u godišnjem kalendaru trka.

oduševljeni svi gosti, provesti prema zapadnom dijelu grada, potom kroz sam centar, najljepšom alejom koja krasi istočnu stranu grada i nazad do Panonskih jezera. Treba napomenuti da će u okviru ovog sportskog događaja biti organizirana i trka na 5 km, a učesnici obje trke će imati svoj broj i čip sistem mjerenja vremena. Uz navedeno, startni paket sadrži i majicu s logom trke kao i poklone sponzora i prijatelja trke. Trka se organizira u periodu poznatog tuzlanskog festivala Kaleidoskop te domaćini obećavaju niz zanimljivih sadržaja, koncerata – dobru zabavu tokom cijelog dana i noći.

Nemjerljiv doprinos Škole trčanja

Na ulicama Tuzle sve je veći broj trkača čime se ovaj grad uklapa u opći svjetski trend popularizacije ovog sporta u čemu najveću ulogu ima Ljetna škola trčanja. Ovogodišnja peta po redu škola trčanja starta 14. aprila, a ima za cilj da kroz šestomjesečnu obuku trkače početnike pripremi za istrčavanje polumaratona. Treninzi su osmišljeni od strane iskusnih trkača i trenera i predstavljaju minimalno opterećenje za trkača početnika koji postupno, kontinuiranim radom postiže maksimalan napredak. Prva provjera rezultata rada je trka na 5 km u okviru 2. Tuzlanskog noćnog polumaratona, zatim slijedi trka na 10km u okviru Ulične trke u Ugljeviku te kao kruna šestomjesečnog rada, polumaraton u Zrenjaninu. Organizator ove godine očekuje do stotinjak polaznika u nadi da će što veći broj njih proći cjelokupnu obuku i doći do krajnjeg  cilja.

Foto: tuzlanski.ba

Vaši komentari

Banner