Ultramaratonska reprezentacija BiH će u maju imati premijerni nastup na EP-u u Temišvaru

Nakon što je Atletski savez Bosne i Hercegovine prošle godine postao članica Međunarodnog saveza ultramaratonaca (IAU - International Association od Ultrarunners), bh. ultramaratonci (koji nemaju svoj ultra savez) su preko ASBiH dobili mogućnost učestvovati na velikim takmičenjima.

3720
Mirsad Abdaković, Branislav Pavić, Rasim Junuzović
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ove godine će to konkretno i na terenu premijerno iskoristiti učešćem na dva svjetska i jednom europskom prvenstvu.

Voditelj tima je poznati bh. ultramaratonac i državni rekorder u više disciplina, Mirsad Abdaković iz BURT-a (Bosnian Ultra Running Team).

– Prije dvije sedmice smo uspjeli produžiti članarinu – kotizaciju kod svjetskog ultra saveza IAU, a koja vrijedi za takmičenja u tekućoj godini. Za naše predstavnike sad više nema prepreka za nastup na svim takmičenjima u nadležnosti IAU, kaže Abdaković i dodaje:

– Gradski sportski savez Cazina je uplatio 300KM Atletskom sportskom savezu BiH za članarinu u IAU. Veliku podršku nam daje ured za dijasporu grada Cazina kako kod ASBiH, tako i kod osnivanja BURT-a i planiranja 1. Cazinskog maratona (12. augusta). Generalni sponzor reprezentacije BiH je firma Nandika, dok je oprema sa potpisom domaćeg brenda Haad.

Prvo takmičenje na kojem će se pojaviti reprezentacija BiH je Europsko prvenstvo u trčanju na 24 sata (26./27. maja, Temišvar, Rumunija).

– Prijavu smo već poslali. Vjerujem da ćemo pojedinačno, a i timski odraditi dobro 24-satno prvenstvo, najavljuje Abdaković.

Tim će osim njega činiti Branislav Pavić iz Novog Grada (212km lični rekord) i Rasim Junuzović koji iza sebe ima dosta jakih cestovnih ultramaratona.

Prošle godine je na Jahorina Ultra Trailu održana izborna trka (67km) za reprezentaciju gdje su najbolja dvojica bili Mirsad Abdaković (Cazin) i Jasmin Pajević (Mostar), a kod žena Jasmina Hodžić (Tuzla) i Nataša Kaurin (Banjaluka).

– Sad čekamo pozivnicu i formulare da prijavimo tim za SP u trailu (Španija, 12. maja). Nadamo se da će nam se pridružiti i Mladen Nedić iz Tuzle i ojačati tim, kaže Abdaković.

U septembru se održava SP na 100km u Varaždinu i prijave će uskoro biti otvorene.

– Trenutno je sigurno da će nas predstavljati Mladen Stevanović iz Ugljevika, a i ja imam u planu nastupiti. Rasim Junuzović i Jasmin Pajević su isto kandidati. Imamo još nekoliko takmičara s kojima računamo i dovoljno vremena do definitivnog izbora tima, zaključio je Mirsad Abdaković.

Vaši komentari

Banner