VODIČ: Na putu do trke

Strastvenim trkačima je poznat osjećaj da vole trčeći istraživati svijet i upoznavati nove ljude. Bilo da su u pitanju trke u inostranstvu, regionu, ili domaće... ali u gradovima u kojima nikad niste bili, niti bi otišli da nije organzovana trka na 10K, polumaraton ili maraton, za putovanje se ipak treba dobro pripremiti.

1883

Pripremila: Ljilja Lukić

Ako putujete na trku u drugi grad, nije loše da imate pripremljen spisak koga ćete se prilikom pakovanja pridržavati.

Isto tako, može biti korisno i da popričate sa domaćim trkačima koji vam uvijek mogu dati korisne savjete o stazi, klimi, dešavanjima na istoj trci prethodnih godina…

Pripremite play listu

Jedna stvar je uvijek sigurna: muzika vas motiviše i kad vam se baš ne trči. Zato, uz pakovanje opreme planirajte i “pakovanje” muzike u play listu. Ako inače strimujete muziku online, pripremite se da sve omiljene pjesme skinete i možete da ih slušate i u ofline modu, da vam se ne bi desilo da kad stisnete play – ne desi se ništa, jer je internet konekcija slaba.

Proučite rutu trke

Tako ćete znati šta vas čeka – kao npr gdje su i koliki usponi (ako ih ima), da ne bude iznenađenja.

Budite radoznali, ne nervozni

Pristupite trci sa radoznalošću i pozitivnim uzbuđenjem, umjesto da budete nervozni. Ono što je sigurno jeste da će, kako god završili, ovo biti još jedno nezaboravno iskustvo.

Nova poznanstva

Što otvorenije pristupite startu, veće su šanse da trku završite sa novim poznanicima. Mnoga sjajna prijateljstva među trkačima započela su na startnoj liniji ili stazi.

Spakujte energetske pločice

Čak iako ste sigurni da u hotelu imate doručak, pripremite i ponesite svoj omiljeni doručak (koji je već provjeren) kao i grickalice tj energetske pločice.

Oprema za trčanje u ručnom prtljagu

Ako putujete avionom, da se ne bi desilo da vaša oprema završi na nekom drugom aerodromu, sve što vam treba za trku stavite u ručni prtljag. Naravno, ne zaboravite ni potrebna dokumenta za trku. Najbolje da to sve nosite u rancu sa sobom.

Odmorite se i opustite

Pokušajte da se opustite tokom puta. Ponesite masku za spavanje i jastuk za putovanje.

Zaobiđite hranu iz aviona

Kada ogladnite u avionu, nemate puno izbora. Ako niste sigurni da li će vam prijati hrana koja je u ponudi, ponesite neke gricklaice ili voće i odbijte ono što vam nude. Ne zaboravite da je dobra hrana vrlo bitna za trčanje.

Hidrirajte se

Obavezno imajte uz sebe veliku flašu sa vodom, a ako putujte avionom i ponude vas alkoholnim pićem, ponovo ih ljubazno odbijte. Nazdravljaćete nakon trke.

Sjedite uz prolaz

Možda je mjesto pored prozora zanimljivije, ali računajte na to da zbog pojačane hidratacije često idete u toalet, a s vremena na vrijeme će vam prijati i da ustanete i protegnete noge.

Odmorite noge

Otpustite pertle na patikama, dobro je za cirkulaciju.

Jutarnje trke

Pojedite normalnu porciju ugljenih hidrata za večeru, ne pretjerujte, i hidrirajte se. Dva do tri sata prije trke pojedite svoj uobičajeni doručak, nešto što ste navikli da  jedete prije trke ili treninga dužine. Bez iznenađenja, eksperimentisanja sa hranom ili preskakanja doručka.

Mali kofeinski podstrek

Kafa ili šolja čaja može da vam podigne energiju. Naravno, ukoliko to niste probali nikada ranije, nemojte ni pred trku. Neki ljudi su osjetljivi na kofein pa iznenadna reakcija može da uništi trku.

Popodnevne trke

Za popodnevne trke, dovoljno je punjenje ugljenim hidratima veče prije i jutro pred trku, a za ručak možete pojesti laganu salatu ili nešto slično. I ovdje važi pravilo da ne probate ništa novo od hrane, kao i da obrok završite bar dva sata prije trke.

Noćne trke

Ugljeni hidrati za doručak i ručak na dan trke, i naravno, bez večere pred trku. Tokom popodneva uzimajte dosta tečnosti.

Vaši komentari

Banner