AMIR BAŠIĆ: Upoznajte atraktivne staze Skakavca i zabavite se uz Letu Štuke

Planinarsko društvo Skakavac Sarajevo, uz specijalno partnerstvo Olimpijskog Komiteta Bosne i Hercegovine, drugu godinu za redom organizuje utrku "Skakavac trail".

3165
Banner

Moje trčanje – www.trcanje.net

Održavanje manifestacije planirano je za subotu, 29. septembra 2018. godine.

Skakavac trail 2018. uključuje tri staze i to: 18 km, 32 km i 43 km. Sve tri trke su bodovane ITRA i UTMB kvalifikacijskim bodovima.

Sam start sve tri trke je kreiran po uzoru na brojne poznate trail trke u svijetu koje počinju u samom centru grada ili na atraktivnim urbanim lokacijama. Tako i staze Skakavac traila prolaze najljepšim predjelima Starog Grada Sarajeva, pa ćete trčeći ove trke osjetiti kako kuca srce Sarajeva. Staze prolaze pored svih kulturno-historijskih znamenitosti koje ovaj grad čine tako posebnim, a ulazak u Spomenik prirode “Skakavac”, čiji je vodopad po kojemu je ovo zaštićeno prirodno područje i dobilo ime, sa svojih 98 metara visine, dragulj ovog dijela Europe, daje posebnost ovim trkama.

Za drugo izdanje organizator najavljuje iskorak u organizacijskom smislu pa se očekuje kvalitetna manifestacija.

– Prije svega novost je da je Skakavac trail u organizaciji novoosnovanog Udruženja PD Skakavac. Početkom godine osnovano je udruženje PD Skakavac koje svoje aktivnosti uglavnom provodi u zaštićenim područjima, u što spada i spomenik prirode Skakavac. Cilj nam je ova područja promovirati i približiti široj javnosti kroz bavljenje „outdoor“ sportskim aktivnostima, tako da osim utrke Skakavac trail 8. septembra, na Darivi organizujemo i takmičenje u sportskom penjanju – Memorijal Adnan Ćatić-Ćata. Uglavnom, cilj nam je u narednom periodu raditi na promociji sportskih aktivnosti na planinama koje su nadomak Sarajeva i na taj način predstaviti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao atraktivnu sportsko-turističku destinaciju, objašnjava Amir Bašić, ispred organizacijskog odbora manifestacije.

Amir Bašić

Specijalni partner je Olimpijski Komitet Bosne i Hercegovine:

– Imali smo sreću pa je naše aktivnosti oko organizacije utrke Skakavac trail prepoznao Olimpijski Komitet Bosne i Hercegovine koji nam daje punu podršku u organizaciji, kroz promoviranje naše utrke i trail trčanja što će, sigurni smo, skrenuti pažnju Međunarodnom Olimpijskom Komitetu na ovu izuzetno atraktivnu sportsku disciplinu, koja će, nadamo se, u budućnosti biti zastupljena i na olimpijskim borilištima, ističe Bašić.

Osim prekrasnih staza za učesnike, kao i u prošloj godini, organizatori su pripremili i mnoštvo sadržaja u sklopu manifestacije.

– Po dolasku na cilj osigurani su tuševi u toplom i ugodnom okruženju. Kao i “reanimacija” od strane iskusnih sportskih fizioterapeuta, za sve trkače. Nakon čega slijedi upoznavanje sa bosanskohercegovačkom gastronomskom ponudom. Naravno uz neizostavne “sarajevske ćevapčiće” i mnoštvo drugih sarajevskih “jemeka”. Na samom zatvaranju utrke, nakon proglašenja pobjednika i uručenja nagrada, za dobro raspoloženje trkača i gostiju pobrinut će se poznati bh. sastav Letu Štuke, a također pobrinut ćemo se i za smještaj svih onih koji dođu izvan Sarajeva na utrku Skakavac trail. To ćemo učiniti sa partnerskim hotelima i hostelima, koji će za naše trkače dati posebne ponude, najavljuje Bašić raznovrsnu ponudu u sklopu Sakakavac traila 2018.

Prijave su otvorene i možete ih obaviti OVDJE.

Vaši komentari

Banner