Topli ili hladni napitak – šta bolje rashlađuje poslije treninga?

Rashlađivanje nakon treninga, naročito ljeti kada su visoke temperature, je bitan dio oporavka. Šta je najbolje uraditi – uzeti ledeno piće ili nešto toplije?

3949

Pripremila: Ljilja Lukić

Da li uzimanje toplog napitka kada je vrućina podstiče rashlađivanje? Šta uzimati tokom treninga?

Ispijanje toplih napitaka da bi se rashladili je korišteno u mnogim civilizacijama kroz vijekove. Mnoga društva sa tradicijom ispijanja čaja su baš iz toplih područja. A i nauka je potvrdila da to u suštini djeluje.

Popodne je, pripremate se za večernji trening, ali vam se pije kafa. Da li popiti toplu ili hladnu?

Topli napitak zaptavo može da vas rashladi.

Ako popijete nešto toplo (kafa, čaj) temperatura tijela raste (dodajete toplotu tijelu), senzori u ustima, grlu i probavnom traktu šalju signale mozgu da proizvede više znoja, a to je ključ za hlađenje.

Možda vam mnogo znoja može djelovati nepoželjno i neprijatno, ali on pomaže da se rashladite od trenutka kada počne da se isparava sa kože.

Rashladite se tokom treninga

U istraživanju u kom su poredili temperature tijela nakon treninga kod ljudi koji su pili tople odnosno hladne napitke tokom treninga, pokazalo se da topliji napitci bolje regulišu temperaturu tijela nego hladni.

Tokom treninga unutrašnja toplota tijela pomjera se ka površini kože, i tako se tijelo rashlađuje. Uzimanje mnogo hladne vode uzrokovaće skupljanje krvnih sudova (pa i smanjenje cirkulacije) i učiniće da tijelo zadržava toplotu, pa ćete se zagrijati umjesto rashladiti.

Ukoliko imate mogućnosti, polijte se vodom po glavi i ramenima, obmotajte hladan peškir oko vrata, protrljajte ledom zapešća, to će pomoći da se temperatura tijela spusti.

Toplo i sparno vrijeme

Ako je vrijeme toplo i sparno sa visokom koncentracijom vlage, držite se tečnosti sobne temperature, a izbjegavajte tople napitke, jer ćete se više znojiti, a zbog vlage u vazduhu znoj neće isparavati.

Hladna voda nakon treninga može da šokira organizam i ne pomaže tijelu da se prirodno rashladi.

Znači, ako želite da se prirodnije rashladite nakon treninga i tako podstaknete i oporavak, posegnite za toplim napitkom i pripremite se za pojačano znojenje.

Vaši komentari

Banner