ČVRSNICA ULTRA TRAIL: Četvoro bh. predstavnika na postolju; dobar nastup švedskih i hrvatskih takmičara

Jutros je s početkom u 8 sati sa najdužom dionicom od 50 km startalo drugo izdanje Čvrsnica Ultra Traila. U odmaku od pola sata poslije ultraša startali su i prijavljeni natjecatelji na trci od 22 km i onoj najkraćoj od 10 km.

4403
Foto: Čvrsnica ultra trail facebook
Banner
Banner

Moje trčanje – www.trcanje.net

Drugo izdanje „kaubojskog traila“ zabilježilo je veći interes trkača pa su tako zaprimljene prijave iz 15 zemalja svijeta.

Spomenuti nadimak ove trail manifestacije dolazi iz ljubavi voditelja projekta, Ivana Leženića, prema špageti vesternima iz kojih je povezao surov život kauboja i preživljavanje, sa opakim dražima koje nosi Čvrsnica i Vran planina jer se trči na preko 2000mNv, a što na kraju donosi status jedne od najtežih trail trka u Bosni i Hercegovini.

Na ovogodišnjem izdanju trkačima su ponuđene tri staze i to Green trail staza od 10 kilometara sa ukupnom elevacijom od 500 metara koja je namijenjena trail početnicima i onima koji prvi put kroče stazama traila, odnosno tek će da postanu kauboji.

Tu je najbrži bio domaći predstavnik Vernes Mulić koji je odnio pobjedu sa vremenom 1:02:19. Iza njega je hrvatski predstavnik Ivan Kolar čije je vrijeme 1:02:36, dok je treće mjesto pripalo također domaćem predstavniku Emilu Drmiću – 1:06:37.

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Petra Baleta sa vremenom 1:18:58. Drugo mjesto pripalo je Ankici Gabeli sa rezultatom 1:28:02. Treću poziciju zauzela je Sandra Pešić – 1:33:25. Sve tri su hrvatske predstavnice.

Blue trail staza, duga 22 kilometra sa ukupnom elevacijom od 1300 metara pripala je Marku Vidoviću iz Bosne i Hercegovine kojemu je trebalo 3:13:15 da savlada sve prepreke koje nosi hercegovački krš. Iza njega u cilj stigao je Hrvat Krešimir Mrčela čije je vrijeme u cilju glasilo 3:16:17. Poredak trojice najbržih na ovoj trci zatvorio je Ivan Bulić iz Ljubuškog, ali ovaj put pod hrvatskom zastavom, sa vremenom 3:17:10.

Kod žena prvo mjesto pripalo je Marini Maslek iz Hrvatske sa rezultatom 3:54:09. Druga i treća pozicija pripala je Šveđankama i to Lisi Palm sa 4:05:49, te Märti Mollén4:37:21.

Najveći izazov ove manifestacije je Red trail u dužini od 50 kilometara sa ukupnom elevacijom od 2800 metara. Na ovoj stazi finišeri su morali da savladaju uspon na dva vrha, Vran i Pločno, koji se nalaze na visini od 2228 metara sa surovim usponom i silaskom preko karakterističnog sipara koji vodi na Pločno, a tu je ujedno i prirodni fenomen ovog kraja Hajdučka vrata.

Titulu najbržeg na najtežoj stazi odnio je Šveđanin Daniel Netz, jedan od 9 prijavljenih trkača i trkačica iz ove skandinavske zemlje. Za slavlje mu je bilo dostatno vrijeme od 6:57:00. Hrvatski predstavnik Nenad Ostojić u cilj je stigao za 7:48:27 i zauzevši drugu poziciju, dok je treće mjesto pripalo njegovom sunarodnjaku Goranu Stojkovu sa vremenom 7:49:35.

Za postolja najteže trke u ženskoj konkurenciji borba se vodila između Šveđanke Emme Andersson koja je na kraju i slavila sa 8:34:03, dok je kao drugoplasirana završila Ivana Vrvilo iz Hrvatske –9:11:33. Kao treća stigla je domaća predstavnica Amila Šunje Rizvan čije je vrijeme prolaska kroz cilj 10:09:51.

U organizaciji Čvrsnica Ultra Traila sudjelovalo je više planinarskih društava i nevladinih udruga koje prostorno gravitiraju Parku prirode Blidinje odnosno Čvrsnici. To su voditelji projekta Hrvatsko planinarsko društvo Prenj 1933 iz Mostara i udruga Visit Blidinje iz Posušja, a kao partneri utrke tu su Planinarsko društvo Vilinac iz Jablanice, Planinarsko društvo Orlova stina iz Tomislavgrada, Hrvatsko planinarsko društvo Pločno iz Posušja, te naravno neizostavni pripadnici Gorskih službi spašavanja Bosne i Hercegovine.

Sve rezultate možete detaljno pregledati OVDJE.

Vaši komentari

Banner