BL CITY NIGHT RUN: “Vrti mi se u glavi od lavirinta u Banjaluci”

U idealnim vremenskim uslovima Banjaluka je u subotu večer bila domaćin četiri trke u organizaciji Asocijacije za sport i Atletskog kluba Borac.

3112

Piše: Ersan Bijedić

Maraton je imao 35 finišera (u okviru kojeg je održano i prvo ikad prvenstvo BiH), polumaraton 114, a ostatak učesnika se utrkivao u štafetnom polumaratonu (21 tročlani tim), trci na 5 kilometara i dječoj trci na 1.300m.

Više o rezultatima smo pisali OVDJE. Ono što je mnogima, pa i meni, posebno privuklo pažnju sa ove trke je komplikovana staza. Jedan iskusni kolega maratonac mi je poslije trke rekao da mu se “vrti u glavi od lavirinta u Banjaluci”.

Nekonvencionalna staza

E baš takva je staza i nekako mi je upravo ona centralni fokus kompletnog događaja. Ako uporedim sa Cazinom gdje se također trči 6 krugova za maraton, možda je Banjaluka čak psihološki lakša (bar meni) jer se u istom krugu ne ponavljaju jednake dionice, odnosno ne vraćamo se istim putem kao na nekim dijelovima u Cazinu. Ali je dosta komplikovanija. Računaš zapamtit ćeš, ali stvari nisu baš tako jednostavne u petom ili šestom krugu noćnog maratona istrčanog maksimalnim intenzitetom.

“E drug, ti si promašio”

Vidi se da su toga bili svjesni i organizatori pa su dosta truda uložili u obilježavanje trase ogradama i trakama, ali to ponekad nije bilo dovoljno bez pomoći volontera. Tako sam i sam na 42. kilometru promašio jer u tom mraku ovog puta na skretanju jednostavno nije bilo volontera da me usmjeri. Istrčao sam pravo nekih 100-150m do policajca koji je u trenutku kad sam stigao pred njega i vidio da je tu put zagrađen, nezainteresovano digao pogled sa mobitela i sneno, zamišljeno rekao: “E drug, ti si promašio”. To je ukupno izgubljenih 200-300m. Nisam ostao bez pozicije, ali u tom trenutku nije bilo ugodno. Staza je zanimljiva jer prolazi kroz središte grada, ali je u pojedinim neograđenim dijelovima u šetališnoj zoni bilo nezgodno zaobilaziti ljude koji uglavnom nemaju osjećaj da se odvija takmičenje.

Džaba ti ravna trasa

Neslužbeno, staza je bila i malo duža jer nije mogla biti postavljena po odrednicama AIMS mjeritelja, odnosno direktno preko Trga Krajine, a zbog protesta Davora Dragičevića. Ipak siguran sam da sa onoliko zavoja na trasi maratonac svakako otprilike mora napraviti bar 600-700m viška. Uz promašaj skretanja i druge nabrojane okolnosti, ja sam napravio ukupno 43.120m. Pred trku su mnogi računali da bi mogli istrčati lični rekord jer je trasa ravna (osim uspona od nekih 50 metara dužine kod tržnice), ali toliko oštrih zavoja koji razbijaju ritam i čine da napraviš veću dužinu, su odradili svoje.

Slobodno krati ako ti je gušt

Mana staze je i činjenica da u ovom “lavirint dijelu” nema kontrole čipom pa su unutar ovog dijela trkači, ako su već od tog posla, bez problema mogli kratiti stazu (lično mi je teško razumiti zašto bi neko kratio stazu ako se mjesecima pripremao da istrči maraton i uspješno završi taj izazov, a onda to ne uradi po zadanim normama i sam sebe slaže).

Nezainteresovani volonteri i policija

Poseban obol ovako komplikovanoj stazi i doprinos lošoj koordinaciji trkača koji su ostali usamljeni u nekoj fazi trke, dakle pogotovo samo 35 maratonskih finišera, su pružali volonteri i policija. Stvarno nigdje nisam naišao na tako nezainteresovane i dekoncentrisane volontere i policiju. Djelovali su kao da su ih postavili na punktove i svima im dali jasne upute: “Memo, ti samo gledaj pravo”. To je tvoje, nema dalje. Doduše svi oni su gledali u mobitele. Glavno pitanje kad eventualno dignu pogled sa telefona je bilo: “Koji je krug?” (u smislu kad će više kraj). U “lavirint dijelu” nisu uopšte usmjeravali dok ih ne pitaš, dok je okrepna stanica na 4. kilometru kruga bila vrlo kritična, pa ako ne galamiš 50m prije dolaska do nje, nema reakcije. A za okrepu u finišu i poslije istrčanog maratona, moraš imati vlastitu logistiku, inače ti se ne piše dobro.

Zaključak

Već same pripreme nisu djelovale obećavajuće za ovo izdanje Banjalučkog noćnog maratona, ali neki pomaci postoje. Staza je certificirana, jasan je bio i trud da se ona obilježi što bolje da trkači ne lutaju, ali nedovoljno za sveukupnu prolaznu ocjenu. Banjaluka Night Run može biti dobra provjera za lokalne rekreativce/atletičare, ali sa ovim nivoom organizacije ne vjerujem da može privlačiti veliki broj trkača sa strane.

Vaši komentari

Banner