BL CITY NIGHT RUN: Vidović i Roljić prvaci BiH u maratonu, Samardžić i Kimani slavili na polumaratonu

U organizaciji Asocijacije za sport i Atletskog kluba Borac večeras je u Banja Luci održan prvi BL CITY noćni maraton, koji je ujedno i prvo zvanično državno prvenstvo u maratonu na tlu Bosne i Hercegovine.

3954
Foto: Dražen Filipović

Moje trčanje – www.trcanje.net

Banja Luka City Night Run je trkački događaj koji je zapravo nastao prije dvije godine kada je održana trka na 5 km. Već druge godine ponuda je obogaćena sa 4 trke sveukupno – dječjom trkom na 1.300m, 5km, štafetnim polumaratonom i polumaratonom.

Konstantan razvoj rekreativnog trčanja u Bosni i Hercegovini i okruženju kojemu smo svjedoci rezultirao je idejom organizatora da ove godine u ponudu uvrste i maraton pa smo tako u našoj zemlji dobili 3. maraton nakon Novog Grada i Cazina. Uz to su još uspjeli i da dobiju organizaciju Prvenstva Bosne i Hercegovine u maratonu koje se po prvi put održalo baš na tlu Bosne i Hercegovine.

Cijela manifestacija sa svim trkama ove godine je privukla oko 400 prijavljenih učesnika, a start je bio u 19 sati.

Za Prvenstvo BiH u maratonu bilo je prijavljeno sveukupno 8 takmičara u obje konkurencije, to jest 3 u ženskoj i 5 u muškoj.

Prvak Bosne i Hercegovine je Davor Vidović koji je pobijedio na prvom izdanju maratona u Banjaluci sa rezultatom 2:55:01. Vidović je u maju ove godine postao prvak RS-a na maratonu u Novom Gradu gdje je trčao 3:19:15. Drugo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Milovanu Stojanoviću iz Bosne i Hercegovine sa vremenom 3:00:03. Treće mjesto ukupno i viceprvak Bosne i Hercegovine je naš kolega Ersan Bijedić sa vremenom 3:09:59. A treći na Državnom prvenstvu je Đorđe Ćerić koji je ostvario vrijeme 3:41:28.

U ženskoj konkurenciji pobjednica maratonske trke je Marija Vrajić iz Hrvatske sa rezultatom 3:21:19. Drugo mjesto i titula prvakinje BiH u maratonu pripala je Dragani Roljić sa rezultatom 4:07:00.

Viceprvakinja BiH u maratonu i treće mjesto u ženskoj konkurenciji je Sanja Jovičić čije vrijeme u cilju je glasilo 4:08:26, dok treća takmičarka prijavljena za prvenstvo, Teodora Čubrilo, nije uopće nastupila.

Ersan Bijedić, Davor Vidović i Đorđe Ćerić

Polumaratonsku trku su obilježili domaći predstavnici, a pobjedu su odnijeli Srđan Samardžić i Lucia Kimani. Samardžić je istrčao ovu trku za 1:15:09, a Kimani 1:29:16. Drugo mjesto u muškoj konkurenciji pripalo je Dušanu Broćeti sa 1:21:47, a treće Rajku Popariću – 1:24:22. U ženskoj konkurenciji drugo i treće mjesto su osvojile Jelena Kosić – 1:31:44 i Evelina Marić – 1:32:42.

Rezultate možete pogledati OVDJE.

Svoju fotografiju sa trke možete pronaći u velikoj fotogaleriji na našoj facebook stranici Moje trčanje.

Vaši komentari

Banner