Više sna za bolje trčanje

Ne ide vam trčanje i osjećate se umorno? Zvuči kao da vam je potrebno malo više sna.

1405

Pripremila: Ljilja Lukić

Nedovoljno sna smanjuje motivaciju, kvari raspoloženje i razumno rasuđivanje.

To sve loše utiže na svakodnevne životne obaveze, pa i na trening i trčanje.

Pravi tajming

Trčanje u stvari može da vam oteža pokušaje da zaspite. Trening, čak i par sati prije spavanja, može da vas ostavi duže budnim. Razmislite o tome kako trčanje utiče na spavanje i promijenite neke navike. Ako dugi trening znači besanu noć, pokušajte da takve treninge odrađujete ujutru ili u podne.

Provjerite okruženje

I vaše okruženje može imati veliki uticaj na kvalitet sna, a da toga niste ni svjesni. Izvori svjetlosti utiču na vas čak i kada su vam oči zatvorene – npr. svjetlo od digitalnog sata ili ulična svjetla kroz prozor. Ovo zavarava mozak koji misli da je sunce izašlo i to će vas razbuditi.

Čak i boje zidova i namještaja u spavaćoj sobi utiču na san, izaberite one koje imaju nisku reflektujuću vrijednost.

Smanjite kofein

Kofein igra veliku ulogu u ometanju sna, najčešće niste ni svjesni koliko dugo posljednja kafa koju ste popili ima uticaj. Takođe, možete konzumirati mnogo više kofeina nego što mislite, ima ga i u čokoladi (posebno crnoj), sladoledu, gaziranim pićima i nekim sportskim napicima.

Isključite TV

Gledanje TV-a kasno naveče (naročito u spavaćoj sobi) može da aktivira mozak, a svjetlost da ga zbuni pa da pomisli da nije vrijeme za spavanje – a trileri i horori u kasne sate dodatno ometaju san kada se isključi svjetlo.

Spavanje uz TV ili radio može da bude loše i zbog buke, jer se može desiti da se iznenada probudite, a onda zaspati ponovo zna da bude i te kako teško.

Bez stresa

Beba, problem na poslu, finansijski problemi ili oni u vezi mogu biti okidači za stres koji utiče na san. Svima je poznat osjećaj borbe da se oslobodite crnih misli, a stres utiče na ionako jadan kvalitet sna.

Prikriveni problemi sa anksioznošću mogu da uzrokuju poremećaj sna i vrlo malo spavanja u dužem periodu. Ako vaše spavanje trpi bez nekog posebnog razloga, ne bi bilo loše da se obratite ljekaru ili da probate neke druge metode opuštanja.

Vaši komentari

Banner