Više sna za bolje trčanje

Ne ide vam trčanje i osjećate se umorno? Zvuči kao da vam je potrebno malo više sna.

280

Pripremila: Ljilja Lukić

Nedovoljno sna smanjuje motivaciju, kvari raspoloženje i razumno rasuđivanje.

To sve loše utiže na svakodnevne životne obaveze, pa i na trening i trčanje.

Pravi tajming

Trčanje u stvari može da vam oteža pokušaje da zaspite. Trening, čak i par sati prije spavanja, može da vas ostavi duže budnim. Razmislite o tome kako trčanje utiče na spavanje i promijenite neke navike. Ako dugi trening znači besanu noć, pokušajte da takve treninge odrađujete ujutru ili u podne.

Provjerite okruženje

I vaše okruženje može imati veliki uticaj na kvalitet sna, a da toga niste ni svjesni. Izvori svjetlosti utiču na vas čak i kada su vam oči zatvorene – npr. svjetlo od digitalnog sata ili ulična svjetla kroz prozor. Ovo zavarava mozak koji misli da je sunce izašlo i to će vas razbuditi.

Čak i boje zidova i namještaja u spavaćoj sobi utiču na san, izaberite one koje imaju nisku reflektujuću vrijednost.

Smanjite kofein

Kofein igra veliku ulogu u ometanju sna, najčešće niste ni svjesni koliko dugo posljednja kafa koju ste popili ima uticaj. Takođe, možete konzumirati mnogo više kofeina nego što mislite, ima ga i u čokoladi (posebno crnoj), sladoledu, gaziranim pićima i nekim sportskim napicima.

Isključite TV

Gledanje TV-a kasno naveče (naročito u spavaćoj sobi) može da aktivira mozak, a svjetlost da ga zbuni pa da pomisli da nije vrijeme za spavanje – a trileri i horori u kasne sate dodatno ometaju san kada se isključi svjetlo.

Spavanje uz TV ili radio može da bude loše i zbog buke, jer se može desiti da se iznenada probudite, a onda zaspati ponovo zna da bude i te kako teško.

Bez stresa

Beba, problem na poslu, finansijski problemi ili oni u vezi mogu biti okidači za stres koji utiče na san. Svima je poznat osjećaj borbe da se oslobodite crnih misli, a stres utiče na ionako jadan kvalitet sna.

Prikriveni problemi sa anksioznošću mogu da uzrokuju poremećaj sna i vrlo malo spavanja u dužem periodu. Ako vaše spavanje trpi bez nekog posebnog razloga, ne bi bilo loše da se obratite ljekaru ili da probate neke druge metode opuštanja.

Vaši komentari

Podržite rad portala trcanje.net