RUNGRIES: Šta da radi gladni trkač?

Trkačima poznata kao "rungries", iliti stalna glad koja vas hvata od trčanja: pojedete redovan obrok, a nakon sat, dva ponovo ste gladni.

1836
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ovaj osjećaj je potpuno normalan, naročito ako ste početnik u trčanju ili ste pojačali intenzitet ili kilometražu. Sagorijevate više kalorija, pa je tijelu potrebno više hrane. Međutim, to može da bude problem za trkače koji žele da smršaju ili zadrže postojeću kilažu.

Pa šta da radi gladni trkač? Može li se pobijediti trkačka glad i ipak smršati uz trčanje?

Rasporedite kalorije

Rasporedite kalorije na pet ili šest malih obroka tokom dana, umjesto jednog velikog. Ako čekate taj jedan veliki obrok, umiraćete od gladi i kada konačno dođe vrijeme za ručak ili večeru, pojesti previše. Ako uzimate češće male obroke osjećat ćete se sito i držati glad pod kontrolom. Ne preskačite doručak, on će vam pomoći da tokom dana unesete manje kalorija.

Jedite hranu sa puno vlakana

Uzimajte mnogo zdrave hrane sa puno vlakana. Takva hrana obično mora duže da se žvaće, što pomaže da zavarate glad. Brže će vam napuniti stomak brže i duže će ostati pun. I ono najbitnije, takva hrana je obično nisko kalorična, pa glad možete utoliti sa manje kalorija. Cijele žitarice, povrće i voće su idealan izvor vlakana.

Pijte puno vode

Da li je u pitanju stvarno napad gladi ili nešto drugo? Osjećaj gladi je mnogo jači od osjećaja žeđi, pa ponekad može biti teško da zaključite da ste u stvari žedni. Da bi bili sigurni da nije lažni napad gladi, popijte čašu vode. Sačekajte nekoliko minuta i ako je sve ok, vjerovatno ste samo bili žedni. Zbog toga je potrebno da se redovno i dovoljno hidrirate i izbjegnete ove lažne napade gladi.

Jedite sporije

Tijelu je potrebno 20 minuta da shvati da ste siti. Ako jedete prebrzo, unosite nepotrebne kalorije dok tijelo još nije shvatilo da mu ne treba više hrane. Naročito je bitno da sporije jedete nakon teškog treninga jer je tada glad zbog trčanja najveća. Ako jedete polako, mozak će početi da šalje signale na vrijeme. To je još jedan razlog da rasporedite kalorije tokom dana na više manjih obroka, jer kad dođe vrijeme da jedete, nećete biti previše gladni i natrpavati se nepotrebnim kalorijama.

Vaši komentari

Banner