DAN PRIJE TRKE: Trenirati ili ne?

Dan prije trke: jedva čekate da svane i stanete na startnu liniju, ali ste zbunjeni jer ne znate da li otići na trening ili odmarati?

3141
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Mišljenja o ovoj temi su podijeljena, u suštini, zavisi da li trčite kraću trku ili neku dužu distancu.

Prednosti i nedostaci

Sa jedne strane, dobro je odmoriti mišiće i pripremiti ih za trku, naročito ako je u pitanju maraton ili polumaraton. Većina trkača koja odmara dan prije trke kaže da im to pomogne da se osjećaju svježim kada stanu na startnu liniju.

Međutim, ima i onih koji trče veoma lagano 20ak minuta dan prije trke, pomaže im da se razdrmaju i riješe nervoze i treme. Nakon toga odrade lagano istezanje i trku dočekaju opušteni i rasterećeni.

Najbolje je da isprobate razne varijante i sami zaključite šta vam najviše prija. Ako ste nervozni pred trku, koristilo bi vam 20ak minuta laganog trčanja. Ali ako smatrate da vam treba 24 sata odmora, to neće imati veliki uticaj na rezultat trke.

Izbjegnite težak trening

Šta god radili, neka to ne bude težak trening – dužina, tempo ili intervali. Ma koliko djelovalo logično, nekoliko kilometara na tempu trke ili trening snage neće vam dati ni mentalnu ni psihičku snagu. Bićete umorni i ne baš spremni za trku.

Trčanje po brdima samo da ih osjetite i mentalno se pripremite za njih je dobro, ali ako hoćete neku korist od toga, odradite taj trening ranije, a ne dan pred trku.

Ako putujete u drugi grad na trku i trasa vam nije poznata, djeluje primamljivo da pređete trasu i upoznate je, ali to može biti naporno pa ipak za to koristite mape ili iskustva onih koji su već trčali tu trku.

Vaši komentari

Banner