Zimski trening za proljetne rezultate

Dani su kraći, temperature niže, a motivacija sve slabija. Kako ne odustati od redovnih treninga tokom zimskih mjeseci?

2731
Foto: trcanje.net

Pripremila: Ljilja Lukić

Trke za koje smo se spremali tokom godine su iza nas, a uslovi napolju i nisu baš sjajni za trčanje. Ako ste odmorili  desetak dana od trčanja, vrijeme je da se vratite zimskim treninzima duplo više motivisani.

A zimski treninzi osim motivacije imaju neka svoja pravila i zahtijevaju posebnu opremu za trčanje.

NIKE RUNNING KOLEKCIJA ZA MUŠKARCE

NIKE RUNNING KOLEKCIJA ZA ŽENE

Smanjite intenzitet

Tokom zimskih mjeseci bi trebalo postepeno da smanjite intenzitet treninga. Fokus bi trebao da bude na građenju i održavanju baze izdržljivosti. Ukoliko ste istrajni, imaćete mnogostruku korist kada krenete da trenirate za trku u proljeće: ne samo da će vam nivo izdržljivosti biti veći, već ćete lakše savladati treninge, brže se oporaviti , a veći nivo intenziteta će vas odvesti stepenicu više.

Šampioni se prave zimi

Kontinuitet je ključ uspjeha. Ako ne prilazite opremi za trčanje tokom zime, na proljeće krećete od nule. Ako hoćete da popravite rezultat onda morate redovno trenirati tokom zime. Odmor od trčanja treba planirati odmah nakon posljednje trke u sezoni, a nakon toga krenite sa redovnim treninzima.

Postavite male i glavne ciljeve

Poznato je da nema dobrog puta bez cilja. Ukoliko imate cilj i znate šta hoćete da postignete, naći ćete način i nećete odustati dok ga ne dostignete.

Postavite realan cilj, razmislite zbog čega želite to da postignete i zapišite kako želite da ga postignete pa to postavite na vidno mjesto.

Budite fleksibilni

Ako ne volite da trčite po mraku, trčite za vrijeme ručka, ili se prebacite na traku u teretani, a s vremena na vrijeme odradite trening snage. Dovoljno je tri do četiri puta sedmično nakon lakših treninga trčanja ili ako ste preskočili trčanje.

Nike running kolekcija

Dupla radost sa dobrom opremom

Kada trenirate zimi morate da budete propisno opremljeni za niže temperature i hladnoću. Svjetloodbojna odjeća je obavezna. Ako trčite po snijegu, potrebne su vam i odgovarajuće patike.

Upravo nova Nike Running kolekcija je odlična ako želite da trčite po lošim, zimskim uslovima uz udobnost, zaštitu i stil koji volite

Sa tehnologijom Shield, Nike je kreirao patike za trčanje koje ispunjavaju i najstrože trkačke zahtjeve: vodootporno gornjište, reflektivni elementi u noćnim uslovima i đon koji omogućava adekvatno prijanjanje, čak i na vlažne površine.

Mokre pertle

Kod ovog modela patika riješen je i jedan od velikih problema, a to je teško vezivanje mokrih pertli, naročito ako nosite rukavice. Novi Nike Shield ima sistem za pertlanje sa žabicama koji na završetku ima kuku koja se kači za pertle, tako da one ne smetaju tokom trčanja. Ovakav sistem pertlanja omogućava trkačima brzo i lako podešavanje jačine stezanja – čak i u rukavicama i bez obzira na vremenske prilike.

Nike Shield gazište

Proklizavanje

Trčanje zimi po površinama klizavim zbog kiše, snijega ili mokrog lišća može biti prilično teško, ali i rizično zbog povreda. Patike iz Nike Run Utility kolekcije imaju spoljašnji đon dizajniran tako da odgovara zimskim uslovima.

Guma na spoljašnjem đonu Nike Shield patika za trčanje je formulisana za optimalno prijanjanje na vlažnim površinama, a šara na njemu omogućava intenzivniji kontakt površine gume sa podlogom, što rezultira poboljšanom stabilnošću tokom trčanja na vlažnim površinama. Ta komponenta je bolja od ljepljive gume i pruža vrhunsko prijanjanje.

Ready, steady, go

Uz adekvatnu opremu, zimsko trčanje može biti i zabavno, naročito kada prođete period adaptacije na niže temperature. Kada god se dvoumite da li izaći i trčati ili ostati ušuškan u fotelji uz TV, sjetite se proljetnih trka koje vas čekaju, kao i gomile adrenalina koje dobar trening donosi.

Nove modele iz NIKE RUN UTILITY PACK kolekcije potražite u odabranim Sport Vision prodavnicama ili online.

Vaši komentari

Banner