Zašto trčimo brže na utrkama?

Nije tajna da nam konkurencija na trkačkoj stazi pomaže da postignemo bolji rezultat. Pitanje je zašto je to tako?

3201

Pripremio: Dražen Filipović

Dok se rigorozno pripremamo za svoju sljedeću utrku gajeći nadu da smo sada u najboljoj formi, često upravo onaj zadnji trening prije velikog takmičenja spusti nas na zemlju otkivajući brojne nedostatke i propuste.

Koji je smisao silnog treniranja?

Ne paničarite zbog slabih rezultata na treningu

Gotovo je nemoguće postići uzastopno dobre treninge, a osobito ako trenirate sami. Kroz istraživanja se došlo do saznanja da trkači koji treniraju sami imaju znatno vidljiviju razliku između rezultata treninga i takmičenja.

Jedan od razloga je svakako da nas utrka “povuče” i pruži nam dodatnu motivaciju da izdržimo svu patnju dugoprugaškog trčanja. Ovim fenomenom su se pozabavili i brojni naučnici iz svijeta sporta. Kroz višegodišnja mjerenja testova izdržljivosti biciklista, Danac Marco Konings je došao do zaključka da takmičarska atmosfera povećava zamor mišića za 7% u odnosu na individualni trening. Drugim riječima, takmičenje donosi bolju izvedbu.

Utjecaj gena i lovačkog instinkta

Neki pak naučnici podržavaju teoriju borbe za preživljavanje koja je bila pokretačka snaga pračovjeka. Svakako veliku ulogu imaju i hormoni poput endorfina čijim izlučivanjem se smanjuje osjećaj boli, što tijelo i um tjera da nadilaze dosadašnje granice. „Napadi“ hormona sreće često su vidljivi kod trkača dok jurcaju za konkurencijom u zadnjim metrima prije cilja.

Više takmičarskih duela na treninzima

Iz vlastitog iskustva mnogi od nas mogu posvjedočiti da dobar duel na treningu je odlična priprema za sljedeću utrku. Ukoliko naš protivnik ima približno slične performanse pri trčanju to će duel biti zanimljiviji i samim time će pomoći obojici takmičara da ostvare još bolje rezultate na sljedećoj utrci.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMLADEN STEVANOVIĆ: Na trci upalim autopilot i mislim o cilju
Sljedeći članakNajbolji dugoprugaši u 2019. godini
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.