ALEKSANDRA ROLJIĆ: Radiću za to da se nađem na OI 2024. godine

Iako je tek nedavno napunila 18 godina, iza Aleksandre Roljić je pregršt osvojenih medalja na državnim prvenstvima, ali i na velikim međunarodnim takmičenjima.

3277
Foto: Sport Vision
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Mlada Banjalučanka, koja je postala dio Sport Vision priče o uspješnim sportistima u sferi atletike, je rođena 16. januara 2001. godine, a od 2011. godine članica AK Banja Luka.

– Pored mnogo sportova koje sam probala atletika mi je najviše odgovarala i najviše predstavljala mene. Porodica je primijetila da sam jako talentovana i stali su iza mene kao moj stub podrške za napredak. Vremenom ta staza je postala sastavni dio mog života, kazala je Aleksandra o svojim počecima u atletici.

Kroz treninge i trke se tražila na polju koje joj najbolje odgovara.

– Isprobavajući mnoge discipline od 2011. godine, opredijelila sam se za 400m (57.40, lični rekord) i 800m (2:12.13, lični rekord). Više mi prija i odgovara 800m jer se u toku tih trka osjećam najljepše. Svoj na svome, što bi rekli, priča mlada atletičarka.

Dio je reprezentacije Bosne i Hercegovine već od pionirskog uzrasta, odnosno od 2015. godine.

– Od tada sam započela stvarati ozbiljnije rezultate.

Foto: Sport Vision

Kao jednu od najdražih medalja ističe bronzu (disciplina: 800m) sa Balkanskog prvenstva koje je održano u Istanbulu 2017. godine.

– Pored tog takmičenja, značajnim i teškim za zaboraviti smatram Svjetsko prvenstvo u Nairobiju (Kenija), Olimpijadu mladih (U-18) u Buenos Airesu (Argentina), EYOF u Đeru (Mađarska), Evropsko prvenstvo u Đeru (Mađarska) i brojne Balkanijade na kojima ću, nadam se, tek nizati medalje, istakla je Roljić.

Aleksandra svoje treninge trči u Nike Odyssey React Flyknit patikama.

– Jedne od boljih patika za trčanje jesu ustvari Nike Odyssey React Flyknit patike koje bih preporučila svakom trkaču bio rekreativac ili profesionalac jer su jako udobne i stvorene za trčanje. Kod njih mi se jako sviđa što su udobne i nakon pretrčanih dužih kilometraža, a ne ostavljaju žuljeve što je jako bitno. Da bih nesmetano obavljala naporne treninge potrebno je da sve na meni bude udobno i prozračno, zato su Nike Odyssey React Flyknit patike pravi izbor za bilo kog trkača.

Pored medalja na Balkanijadama, pred njom je i realizacija niza drugih velikih ambicija.

– Jedno od najvećih očekivanja ove godine je ispunjenje norme za Evropsko prvenstvo U20 koje se održava u Švedskoj. Nemam svoj najveći cilj jer mislim da se uvijek može više i bolje, ali težiću i radiću za to da se nađem na  Olimpijskim igrama 2024. godine te da mi svake naredne 4 godine bude rutina ispuniti normu za istoimeni događaj, očekivanja su ambiciozne atletičarke iz Banjaluke koja uz to teži i tome da završi fakultet laboratorijsko – sanitarnog inženjeringa.

Foto: Sport Vision

Osim rezultatskih uspjeha, bavljenje sportom na ovom nivou nosi sa sobom i vrlo zanimljiva životna iskustva kakvih je i Aleksandra, uprkos svojih tek 18 godina, već dosta skupila.

Ono sto je zanimljivo je da Banja Luka ovaj vikend postaje jedna prava sportska metropola.

Putovanja na druge kontinente i države su nezaboravna iskustva koja su mi dosta pomogla u životu. Prvenstveno sticanje samostalnosti, obavljanje obaveza na vrijeme i organizovanje radnog dana su nešto što se mora postići poslije godina putovanja. Ekipu iz reprezentacije na tim putovanjima ne bih mijenjala ni za šta, smatram da smo jedna od reprezentacija sa najboljom atmosferom, tvrdi Aleksandra.

Za kraj je istakla svoje sportske uzore.

– Uzor mi je Amel Tuka koji je u dresu BiH napravio mnoge velike stvari, a van trkačke staze divim se Novaku Đokoviću koji se podigao iz nule, zaključila je Aleksandra Roljić.

Foto: Sport Vision

Vaši komentari

Banner