TRČANJE I DIZANJE: Specifični efekti treninga na trkače

Ako od ovog naslova očekujete još jedan tekst o značaju treninga snage za trkače, odmah da se ogradimo. U pitanju je druga vrsta dizanja, odnosno uticaj trčanja na istu.

7208
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Trčanje utiče na tijelo na mnoge nevjerovatne načine, a kod muških trkača to uključuje i uticaj na onaj dio ispod pojasa.

Urolozi, koji su i sami trčali maraton, kažu da ma koliko se izlagali naporima, tijelo ima način da prevenira da se bilo šta loše desi penisu i testisima.

Čak i ako vas trkačke navike dovedu u neprijatne situacije, kao npr trčanje dužine bez odgovarajuće podrške na strateškim mjestima, ne morate da brinete.

Testisi imaju sposobnost da se povuku u tijelo (tzv cremaseric refleks), a to je samo jedan od načina na koji se penis i testisi prilagođavaju izloženim naporima, da bi se sačuvali od povreda.

Ipak, postoji nekoliko situacija kojih trkači treba da se čuvaju, ali i nekoliko prednosti zbog kojih treba da trče redovno.

Bol u testisima

Jedan od sedam muškaraca kaže da je imao problem sa bolom u testisima koji je izazvan varicocelom – uvećanom venom u scrotumu.

One su genetske i ako ih imate, trčanje može da izazove da se krv vraća i uvećava ovu venu, što dovodi do boli.

U ovom slučaju može vam pomoći kompresioni šorc koji možete nositi i ispod regularnog.

Previše kompresije

Dok neka podrška može da učini trčanje prijatnijim, sportske preuske helanke mogu da ograniče dotok krvi do ovih strateških pozicija, pa i to može da uzrokuje bol u testisima.

Ukoliko osjetite bol ili utrnulost, tijelo vam poručuje da je previše, u ovom slučaju kompresije.

Dobra stvar je što ne postoji razlog za zabrinutost kada je u pitanju plodnost i kompresija, dakle nema negativnih efekata.

Trčanje pojačava erekciju

Svako ko redovno trči (više od dva puta sedmično) pojačaće cirkulaciju i zdravlje srca.

A kako je srce zaduženo da pumpa krv, između ostalog i u penis, jače srce značiće i jaču, tj bolju erekciju.

Ako ste sjedeći tip i ne mrdate ispred TV-a, a i na poslu niste aktivni, nekoliko mjeseci redovnog trčanja popraviće vam erektilnu funkciju.

Trčanje za bolju spermu

Mnogo je naučnih dokaza koji ukazuju da fizička aktivnost, posebno trčanje, poboljšava plodnost kod muškaraca.

Muškarci koji redovno treniraju imaju i za 73 odsto veću koncentraciju spermatozoida od onih koji ne treniraju.

Redovan trening trčanja podiže nivo testosterona u tijelu, pa se time mogu objasniti koristi za kvalitet sperme.

Ali…

Previše trčanja uništava spermu

Dok trčanje jača vaše spermiće, oni koji pretjeraju, tj trče više od 100 km sedmično, mogu da imaju pad testosterona i do 28 odsto, pa samim tim i lošiji kvalitet sperme.

Dakle, postoji tačka nakon koje istrčani kilometri više ne pomažu vašoj spermi, jer svaki ekstremni trening ostavlja uticaj na tijelo, odnosno u ovom slučaju, na spermu.

To naročito važi za maratonce u periodu priprema, kada trče veliki broj kilometara. Takvi treninzi utiču na smanjenje testosterona, što vodi oslabljenoj seksualnoj funkciji i neplodnosti.

Znači, ukoliko želite da trčanjem utičete ne samo na opštu, već i na kondiciju koju ćete iskoristiti u spavaćoj sobi (ili nekom drugom vama inspirativnom mjestu) potrebno je da nađete pravu mjeru, tako da treninzi poboljšaju vašu seksualnu funkciju.

Vaši komentari

Banner