23. VIDOVDANSKA TRKA BRČKO: Soare i Simović prvaci Balkana, Junuzović i Kimani BiH

U subotu je u Brčkom održana 23. Vidovdanska trka, balkanski šampionat, državno i entitetska prvenstva na 10.000 m.

3406
Banner

Piše: Ljilja Lukić

Ove godine, svi oni koji su trčali na Banjalučkom polumaratonu 12. maja imali su pravo na sniženu kotizaciju za učešće na trci u Brčkom, a za sve koji su trčali na Trci prijateljstva u Kuli u Srbiji 15. juna, startnina je važila i za Vidovdansku trku.

To je vjerovatno i bio jedan od razloga što je trka ove godine bila masovnija nego inače, bilo je 170 finišera iz dvadesetak zemalja.

U muškoj konkurenciji najbrži na 10 km bio je Afewerki Berhane (Eritreja) sa vremenom 29:07.0, drugi Nicolae Soare (Rumunija) 29:19.6, a treći Mourad Marofit (Maroko) 29:44.3.

Od žena najbrža je bila Poljakinja Karolina Nadolska 33:48.8, druga Katsiaryna Karneyenka iz Bugarske 33:57.0, a treća marokanska predstavnica Soukaina Atanane 34:11.1.

Karolina Nadolska

– Navijači su bili odlični duž čitave staze, ali je vlaga napravila puno problema trkačima, ne samo meni, već i drugim trkačima, kazala je Karolina Nadolska.

Pobjednik Balkanskog prvenstva je Nicolae Soare (drugi u ukupnom poretku), a u ženskoj konkurenciji najbolja je bila Teodora Simović (peta u ukupnom poretku), koja je stazu od 10.000m pretrčala za 34:44.1. Održano je i ekipno prvenstvo Balkana na kojem su drugo mjesto osvojili predstavnici BiH, Osman Junuzović i Srđan Samardžić.

U sklopu trke su održani državno i entitetska prvenstva. Prvak BiH je Osman Junuzović (32:27), inače ukupno osmoplasirani, a prvakinja Lucia Kimani (37:41.4). Najbolji u sklopu prvenstva FBiH je također Junuzović, a u ženskoj konkurenciji Alma Hrnjić (41:14.1). Prvak RS-a je Božidar Vujić (33:24.3), a prvakinja spomenuta Lucia Kimani.

Kompletne rezultate sa trke možete pogledati OVDJE.

Prije glavne trke, održane su i trke za djecu u više kategorija, kao i trka zadovoljstva dužine 2 km.

Sportska manifestacija sa najdužom tradicijom u Brčkom dobila je prestižni znak kvaliteta od strane Saveza svjetskih atletskih federacija i svrstala se u red najvećih manifestacija tog tipa u svijetu. Od 2009. redovno ispunjava uslove za IAAF lebel (maksimalnih 5 zvjezdica).

Međutim, trka ne ispunjava zahtjeve rekreativaca, zbog kojih posljednjih godina trke kod nas i u regionu postaju sve masovnije. Nedostatak okrepa na stazi, neljubazna policijska pratnja i fokusiranje samo na zvučna atletska imena, svakako neće donijeti ovoj trci masovnost, ali obzirom na stalno potenciranje međunarodnog značaja ove trke i ispunjenosti uslova za IAAF label, očigledno da to organizatoru i nije cilj.

Vaši komentari

Banner