TERMAG CHALLENGE RACE: Pozitivni dojmovi učesnika trail trke na Jahorini i Ravnoj planini

Termag challenge race je trail trka koja se održava na Jahorini i Ravnoj planini, a koju organizuje hotel Termag.

3004
Banner
Banner
Banner

Piše: Selma Brčić

U svom sklopu sadrži tri kola. Prvo kolo je održano u martu pod nazivom Winter Termag Challenge Race (23. marta), gdje je bila samo jedna staza u dužini od 10K. U subotu 6. jula, održano je drugo kolo pod nazivom – Sarajevsko Termag Challenge Race.

Takmičari su mogli da se opredijele za tri dužine (9k, 19k i 36k). Ukupan broj učesnika na sve tri dužine je bio: 112.

Kad su u pitanju trke, nekako uvijek uzimam učešće na srednjim ili većim dionicama. Ovaj put sam se odlučila na kratku dionicu u dužini od 9K. I šta se desi: “Treće mjesto na stazi od 9K pripalo je Selmi Brčić” – ulaskom u cilj čujem. I Selma, po prvi put na trail trci osvoji postolje.

Staza od 9k je srednje zahtjevna, 50 % staze je uspon, 34 % spust i 16 % ravan teren. Staza ostavlja bez daha, što usponima, što pogledom. Od samog početka trke sam bila trećeplasirana. Imajući to u mislima, nisam sebi mogla dozvoliti da stanem i malo više uživam. Ali uspjela sam napraviti par fotografija.

Selma Brčić

Cijela staza je lijepo markirana. U jednom dijelu staze markacije su činile table sa oznakom „Staza ljubavi“. Da, može se nazvati i cijela trka “staza ljubavi”, jer i odiše ljubavlju. Staza je po podlozi obuhvatila sve. Veoma mali dio činila je cesta (tačnije prelazak preko ceste). Ostatak staze bio je u potpunosti u trail karakteristikama. Šuma, livada, manji dio zemlja – kamen, blato, potoci. Prešli smo i nekoliko manjih mostova. Taman kad čovjek potrči malo, dođe uspon i uspori ga. I tako cijelim dijelom. Volonteri su bili na svim ključnim mjestima i jako susretljivi. Po završetku trke, imali smo obezbijeđenu hranu i piće. Cijela atmosfera je odisala pozitivnošću. Zaista pohvale cijeloj ekipi Termag challenge race. Naravno, vidimo se na narednoj trci.

Rezultati

Na 9K (žene): 1. Jasmina Sinanović (52:19), 2. Vesna Miletić (58:27), 3. Selma Brčić (1:07:55), (muški): 1. Džemal Jašarević (38:35), 2. Miloš Čolić (42:45), 3. Mihajlo Škipina (47:53).

Na 19K (žene): 1. Naida Avdić (2:22:36), 2. Aida Mulić (2:38:04), 3. Maida Ademović (3:37:47), (muški): 1. Marko Starčević (1:34:26), 2. Neven Cicović (1:34:27), 3. Jovan Mičić (1:49:05).

Na 36K (žene): 1. Maja Milosavljević (4:11:29), 2. Nirhada Pandžić (4:23:50), 3. Šejla Kapetanović Jenko (4:47:43), (muški): 1. Stefan Lopatić (3:16:22), 2. Vernes Mulić (3:35:43), 3. Miran Stambol (3:40:15).

Kompletni rezultati na LINK-u.

Treće kolo Termag challenge race održat će se 17. augusta sa početkom u 10:00h na Jahorini i Ravnoj planini. U sklopu ovog finalnog kola, takmičari će moći da izaberu jednu od tri dužine – 10k, 19k i 47k.

IZJAVE UČESNIKA

Merjema Makić (učesnica na 9K)

Na Termag trku sam se prijavila iz znatiželje i bez velikih očekivanja. Organizatori su me odmah oduševili svojim stavljanjem na raspolaganje za sva pitanja. Pošto sam odlučila da trčim sa svojim psom, kontaktirala sam ih kako bih dobila odobrenje. Bila sam skeptična, međutim i tu su pokazali koliko su otvoreni za sve trkače. Ovo je bila prva Noina trka, pa i nisam znala kako će se ponašati. Volonteri su bili tu za bilo kakvu pomoć, pa su i mojoj početnici nasuli vode. Sve u svemu, pohvalila bih trku radi atmosfere, organizacije i svih drugih detalja koji čine trku posebnom.

Merjema Makić

Aida Mulić (druga na 19K)

Organizacijom sam zadovoljna. Možda bih samo sugerirala da se start trke malo pomjeri zbog vrućine. Rezultat je mogao biti i bolji. To znam sigurno.

Aida Mulić

Vernes Mulić (drugi na 36K)

Slijedom taktičkih promjena ili razuma ljudi koji trče kraće trke 9K ili 19K, ostalo je nas malo hrabrih/ludih na 36K. Očekivao sam, s obzirom na period godine, sličan scenarij kao na Vučku, jako vruće i dosta sunca. Međutim, nije bilo tako. Staza većim dijelom prolazi kroz šumu, pa je hlad bio itekako ugodan. Prva polovina trke jako trčljiva, blaga uzbrdica, ravni dijelovi i blage uzbrdice. Drugi dio je definitivno onaj najteži. Završna dva uspona na Ogorjelicu su bili ubitačna. Ono što moram reći je da na samoj stazi nije bilo metra asfalta, tu su šumski putevi, blato i sve ostalo što ide uz trail. Odlično markirana staza, redari na skretanjima, okrepe sa svim potrebnim za jednu ovakvu trku. Milan i ekipa oko njega definitivno znaju šta rade, i prema mom subjektivnom mišljenju Termag challenge trke, bilo da je u pitanju zimska ili dvije ljetne trke, bi mogle izrasti u redovnu trail stanicu domaćih, ali i stranih trkača. Ja svakako imam u planu otići ponovo.

Vernes Mulić

Vaši komentari

Banner