(VIDEO) 2. PYRAMID TRAIL: Stazama “bosanskih faraona”

Pyramid Trail trka u Arheološko - turističkom parku Ravne 2 (Visoko), prošle godine na 11km i oko 500m uspona, dobila je svoje drugo izdanje na dionici od 14km i oko 700m uspona.

1646

Tekst: Ersan Bijedić / Foto: Dražen Filipović

Odaziv trkača na sportsku manifestaciju u organizaciji udruženja „Setup – Centar društvenih incijativa“ je bio dosta dobar, a tome je svakako pomogla i besplatna startnina u Visokom.

Trasa je nešto zahtjevnija ove godine zbog same dužine i dionice koja vodi na vrh piramide Sunca na 9. kilometru, odnosno na brdo Visočicu na vrhu kojeg je tvrđava starog grada Visoki. Najviše uspona se napravi na 4. kilometru, ali je najteži dio ipak klizav i strm uspon na Visočicu (ili piramidu Sunca) s koje se nije lako ni spustiti. Posljednjih 5 kilometara je uglavnom spust. Ipak nekih 500m od finiša trkače očekuje posljednji težak izazov, a to su stepenice koje moraju savladati prije završnog trka u ciljnu kapiju. Svakako zanimljivo trail iskustvo sa dobrom organizacijom i okrepom. Markacija staze je bila relativno dobra, iako je bilo dosta trkača koji su izgubili pravu putanju pod nogama. Međutim oni koji idu maksimalnom snagom sigurno nisu uvijek na vrhuncu koncentracije pa voditi računa o oznakama svakog trenutka, ponekad i nije najlakši posao. Možda ipak na nekim račvanjima staze nedostaju vidljivija obilježja.

– Zadovoljni smo odazivom trkača. Produžili smo stazu na 14 kilometara. Malo je atraktivnija jer vodi pored starog grada na vrhu Visočice i nešto je zahtjevnija nego prošle godine, izjavila je ispred organizatora Irma Zerdo.

MT tim je popratio Pyramid Trail ove godine fotografijama i video zapisima sa same staze, ali i zabilježio dojmove trkača.

Vaši komentari

Banner