RITAM SRCA: U kakvoj su vezi intenzitet treninga i broj otkucaja?

Što brže trčimo veći je broj otkucaja srca. Međutim, i taj broj ima svoje limite, kada više ne može rasti. Koliko otkucaja srca u minuti je normalno, a koliko opasno? I ima li to veze sa nivoom kondicije?

7494
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Prije nego otvorimo temu broja otkucaja srca u minuti, važno je imati na umu da je taj broj kod ljudi individualan.

Kada dvije osobe istog pola i nivoa kondicije trče jedna pored druge istim tempom, to ne znači da su im isti i otkucaji srca.

Maksimalni broj otkucaja srca, tj broj otkucaja koji dostižemo tokom maksimalnog nivoa napora, je individualan i nije pokazatelj nivoa kondicije.

Maksimalan broj otkucaja srca, u zavisnosti od vaše forme, nije uvijek isti i razlikuje se od dana do dana.

Neki ljudi, uglavnom mlađi, mogu da naguraju i preko 200 otkucaja u minuti, dok drugi imaju limit od 170. To međutim ne znači da je osoba sa 200 otkucaja u boljoj kondiciji od one sa maksimum od 180.

Broj otkucaja u mirovanju

Ovo je sasvim suprotno od broja otkucaja u mirovanju koji se redukuje tokom treninga i dobar je pokazatelj da li se neko bavi sportom ili ne.

Broj otkucaja u mirovanju  kod vrhunskih atletičara spušta se i do 35, uobičajeni je od 50 do 70.

Nizak broj otkucaja tokom mirovanja znači jako srce koje sa nekoliko otkucaja može da obezbijedi toliko kiseonika za koliko je neutreniranom srcu potrebno mnogo više.

“Radni” broj otkucaja je razlika između maksimalnog i broja otkucaja u mirovanju. Atletičar sa maksimumom od 200 i brojem otkucaja u mirovanju od 40 ima “radni” broj otkucaja od 160.

Testirajte se

Možete uraditi jednostavan test i odrediti svoj maksimalni broj otkucaja u minuti. Nakon 10 minuta zagrijavanja trčanjem srednjim tempom, trčite tri do četiri minute brzo. Zatim trčite oko 30 sekundi najbrže što možete i izmjerite broj otkucaja odmah nakon toga.

Maksimalan broj otkucaja srca može se uzeti kao polazna tačka kod definisanja intenziteta treninga. 60 do 70% maksimalnog broja otkucaja srca je lagani ili opuštajući trening, 75 do 80% je nešto teži, a od 85 do 95% ulazite u crvenu zonu koja je povezana sa nedostatkom kiseonika i može se održavati samo kraće vrijeme. Idealan trening je kombinacija različitih intenziteta.

Vaši komentari

Banner