TAJNE DOBROG TRENINGA: Kako da izvučete najbolje od oporavka?

Trening i oporavak ne mogu jedno bez drugog. Međutim, u želji da se postigne bolje vrijeme, skine višak kilograma ili bude u što boljoj formi, na ovo pravilo se često zaboravi. To na duže staze može da napravi problem, jer napredak zahtjeva oboje – i trening i oporavak.

3339
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Bez mnogo prazne priče, svima nam je jasno da mnogo treninga dovodi do umora.

Kada pretjeramo, tijelo reaguje padom energije, a za sljedeću aktivnost pripremamo se tokom oporavka. To omogućava da stalno povećavamo nivo kondicije, a oštećenja koja se stvaraju na mišićima su svaki put sve manja. Međutim, ukoliko predugo čekate, tj razmak između dva treninga je predug, efekti treninga će da izvjetre. Sa druge strane, ako je sljedeći trening prerano, tijelo nije imalo dovoljno vremena da se prilagodi i odmori. Oni kojima se to dešava prečesto, umanjiće svoje mogućnosti, bez obzira na dobre namjere i želju da se što prije napreduje.

Potrebno je strpljenje

Rješenje je u strpljenju. Oni koji mnogo izazivaju svoje tijelo jakim treninzima, moraju da mu daju vremena da se adaptira. Sljedeći trening bi trebao biti onda kada se oporavak završi. Vrijeme oporavka može da ima pozitivan uticaj na različite načine.

Korisni savjeti:

– Ne planirajte samo trening i njegov intenzitet, već i oporavak;

– Tokom zadnjih minuta treninga podstaknite oporavak smanjivanjem tempa, što će smiriti cirkulaciju i nervni sistem;

– U prva dva sata nakon treninga jedite ugljene hidrate i proteine da biste obezbijedili tijelu ono što mu je potrebno za pravilan oporavak;

Naspavajte se. To je najbolje za oporavak;

– Pronađite ravnotežu između treninga, posla i drugih obaveza;

Izbjegnite stres. To je otrov za dušu i tijelo, pa i za pravilan oporavak;

Opustite se i usporite uz vježbe disanja, istezanje ili šetnju.

Vaši komentari

Banner