JUMPIN’ JACK FLASH: Preskakanje koje je dobro za trkače

Preskakanje konopca je odlična vježba snage i koordinacije koja je dobra dopuna trčanju. Još prije 30-ak godina Američka asocijacija za srce je promovisala preskakanje konopca kao aktivnost koja prevenira pojavu srčanih oboljenja.

2675
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

I trkači su otkrili ovaj jeftini, a vrlo korisni sportski rekvizit.

Elitni takmičari su uvrstili preskakanje konopca u svoj redovan trening, a prednosti su brojne:

 – Povećavate izdržljivost, jer je skakanje u mjestu vrlo intenzivno.

 – Povećavate koordinaciju različitih grupa mišića. Vježbe kao što je skakanje u jednu pa drugu stranu, ili rotacija kukova, su pokreti koje korisitite i kada trčite.

– Preskakanje konopca aktivira korištenje obje strane mozga.

 – Pojačava gustinu kostiju.

 – Povećava ravnotežu. Moći ćete mnogo više vježbi da radite na jednoj nozi.

 – Stimuliše ligamente i štiti ih od povreda.

Sličan rad nogu

Preskakanje konopca je slično trčanju kada je u pitanju rad nogu. Kao i kod trčanja, stopalo spuštate na tlo, a onda mišići podižu nogu nazad. Preskakanje konopca vas uči da se odbijate od tla brže, slično efektu opruge, zahvaljujući skupljenoj energiji u fascijalnim strukturama.

Kada preskačemo konopac treniramo reaktivnu snagu, što bi za trkače značilo kratko vrijeme kontakta sa tlom. Skakanjem u mjestu jačamo mišiće nogu, naročito lista, jer se ponavlja spuštanje prednjeg dijela stopala i ponovno podizanje od tla.

Ako preskačete konopac nekoliko minuta prije ili tokom treninga trčanja, primjetićete promjenu u efikasnosti trčanja. Vi u stvari tako radite trening snage koji se zatim konvertuje u trkačke pokrete koji su efikasniji.

Naravno, početnici treba da budu obazrivi i ne preskaču više od pet minuta dnevno tokom prve sedmice. Ako pretjerate imaćete stvrdnute listove i problem sa Ahilovom tetivom. Nivo težine i broj preskakanja povećavajte polako.

Vaši komentari

Banner