JELENA GAJIĆ: Rekreativno trčanje ima više pažnje nego atletska reprezentacija BiH

Jedna od najboljih bh. atletičarki, dvadesetjednogodišnja Jelena Gajić, članica je Atletskog kluba Prnjavor. Nakon odlične serije u omladinskim kategorijama, bilježi vrhunske rezultate i u seniorskoj konkurenciji.

2555
Banner

Razgovarala: Ljilja Lukić

Jelena Gajić je prvakinja BiH na 400 i 800 metara.

Na Evropskom timskom prvenstvu u Skoplju u avgustu ove godine osvojila je prvo mjesto sa novim ličnim rekordom (2:05.82).

Trenutno si najperspektivnija mlada atletičarka u BiH. Od kada si u atletici i zašto si izabrala baš ovaj sport?

– Atletikom se bavim od 2008. godine, a za to je “kriva” drugarica, na čiji nagovor sam počela da treniram. Osim atletike nisam se nikada bavila nekim drugim sportom.

Ova godina je bila izuzetno uspješna za tebe, da se podsjetimo gdje si trčala i šta si osvajala?

– Sezona je počela 29. 12. 2018. pobjedom na novogodišnjem mitingu u dvorani u Beogradu i rekordom RS na 800m (2:09.02). Zatim slijedi pobjeda u Novom Mestu u Sloveniji gdje sam popravila rekord RS (2:09.01), peto mjesto na Mediteranskim igrama, 16. mjesto na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, prvo mjesto na Evropskom timskom prvenstvu na 800m sa novim rekordom RS na 800m (2:05.82), četvrto mjesto na dvoranskom prvenstvu Balkana u Istanbulu (2:08.54) i kao kruna sezone – drugo mjesto na seniorskom Prvenstvu Balkana sa rezultatom 2:07.62.

Želja svakog sportiste je Evropsko prvenstvo i učešće na Olimpijskim igrama. Kakvi su tvoji planovi i želje kada su u pitanju ova velika takmičenja?

– Jeste, ove godine sam već učestvovala na EP do 23 godine, a nadam se da ću ostvariti normu i za seniorsko. Za Olimpijske igre ima vremena.

Atletika u BiH nije perspektivan sport, dosta mladih sportista je prelazilo pod zastave Hrvatske ili Srbije. Kakvi su uslovi za napredovanje, ima li perspektivu?

– To je nažalost istina. U BiH je teško napredovati, nemamo nikakvih uslova, atletska staza u Banjoj Luci je gotovo uništena. Trenutno ne planiram ići u drugu zemlju jer imam idealnog trenera, Vladimira Jakovljevića.

Kako uskluđaješ treninge sa ostalim obavezama?

– Pored atletike sam student Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport. Uskladim sve, navikla sam od malena da riješavam na vrijeme obaveze i radim stvari isključivo koje mi pomažu za trening i fakultet.

Sa jedne strane atletika nije u sjajnoj poziciji kod nas, a sa druge imamo sve više rekreativca, uličnih trka… kako se tebi čini ta masovnost?

– Svakako je dobro da su ljudi aktivni, jedino što je u BiH rekreativni sport više u centru pažnje nego atletska reprezentacija BiH.

Kada bi mlade koji tek ulaze u sport motivisala da izaberu atletiku, šta bi im rekla?

– Bitno je da imaju viziju, san i cilj i da sve to slijede.

Planovi za budućnost?

-U budućnosti želim da ispunim normu za EP i oborim državni rekord na 800m.

Lični rekordi

400 m  56.25 (Zenica, 27. jul 2019.)

800 m 2:05.82 (Skoplje 10. avgust 2019.)

Vaši komentari

Banner