SKAKAVAC TRAIL: Sljedeće izdanje prvog vikenda u septembru

Prije tačno sedam dana uz nesebičnu savjetodavnu i materijalnu podršku Specijalnog partnera Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, Planinarsko društvo Skakavac održalo je treću po redu međunarodnu trku „Skakavac Trail 2019.“ u kojoj su učešće uzeli takmičari iz 13 zemalja.

1014
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

U sklopu događaja organiziranog u saradnji sa Atletskim savezom BiH, Triatlon savezom BiH i FASTO, održano je i Prvo prvenstvo Bosne i Hercegovine u brdskom trčanju.

Važnost novih sadržaja

Skakavac Trail iz godine u godinu bilježi porast u broju učesnika od skoro 100%. Za ovaj rast zaslužan je organizacijski pristup Planinarskog društva Skakavac, koje konstantno podiže standarde i uvijek nudi nove aktivnosti. U ovoj godini to je bio Skakavac Canicross, prva trka u Bosni i Hercegovini za trkače i trkačice sa psima, te EXPO koji je organizovan za partnere i sponzore na cilju trke, na kojem su mogli predstaviti svoje proizvode i usluge. Planinarsko društvo Skakavac je prepoznalo da je veoma važno ponuditi niz sadržaja učesnicima i njihovim porodicama koje ih čekaju na cilju. Tako se u Dječijem odmorištu Crvenog križa Kantona Sarajevo, gdje se nalazio cilj, organizovao porodični dan. Porodice su čekajući svoje takmičare provodile vrijeme penjući se na umjetnu stijenu ili spuštale se niz zip-line, djeca su se igrala na ljuljaškama i toboganima. Na ovaj način se želi unaprijediti zdrav način života svih građana, a Trail running, interesantnu outdoor sportsku disciplinu približiti što većem broju ljudi.

Društvena odgovornost

Posvećenost i rad na projektu, koji osim sportskog ima značajan turistički i humanitarni karakter prepoznali su: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općine Centar Sarajevo, Vogošća i Stari Grad Sarajevo, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, FUCZ, MUP KS, CK KS, KJKP Sarajevo šume, JKP GRAS, BH Telecom i mnogi drugi društveno odgovorni partneri i sponzori koji su u Projekt uključeni od prvog dana. Saradnjom i zajedničkim djelovanjem u okviru projekta Planinarsko društvo Skakavac zajedno sa pokroviteljima, partnerima i sponzorima, od kojih najveću zaslugu nose općine Centar Sarajevo i Vogošća, te Stari Grad Sarajevo i Ilijaš trajno je obilježilo i očistilo skoro 110 km staza kojima su povezane sve kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva sa spomenikom prirode Skakavac. Ovim stazama kreće se i utrka Skakavac Trail, a staze stanovnici Sarajeva kao i turisti koji posjećuju glavni grad Bosne i Hercegovine mogu koristiti za šetnju, planinarenje, biciklizam i trčanje. Sve staze su u elektronskom obliku dostupne na web portalu trke. Od recikliranih drvnih materijala koji su korišteni za potrebe trke trenutno je u fazi pripreme uređenje jednog izletišta na području Općine Vogošća, koje će Udruženje u saradnji sa CZ Općine Vogošća predati na korištenje građanima do kraja godine.Također, tokom priprema i po završetku projekta, donirana su i značajna sredstva u humanitarne svrhe socijalno ugroženima, kao i za potrebe liječenja.

Novi termin trke

Obzirom da su do sada ostvareni svi zacrtani ciljevi, i da se za narednu godinu očekuje značajno povećanje broja učesnika, Skakavac Trail će od naredne godine prerasti u višednevni događaj koji neće sadržavati samo trku. Za trku koja se pomjera na prvi vikend septembra mjeseca (održat će se 05. i 06. 09. 2020. godine), organizator sebi postavlja novi izazov, i u organizaciju uvodi osim postojeće tri staze, ultra trku dužine do 120km. Start trke planiran je na Spomen parku Vraca, a stazama će se spojiti zaštićena područja Trebevića i Bentbaše sa gradom Sarajevo. Staze će prolaziti pored svih daleko poznatih kulturno-historijskih znamenitosti Sarajeva i ponovo se spajati sa spomenikom prirode Skakavac prolazeći pored bezvremenskog istoimenog vodopada. Ovim se želi postaviti standard kojim će Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobiti događaj prepoznatljiv daleko van granica naše zemlje, i BiH promovisati kao atraktivnu prirodnu i sportsku destinaciju.

Vaši komentari

Banner